Odpadová priemyselná soľ v poľských potravinách, smrteľný metylalkohol v českých liehovinách a melamín v čínskom mlieku. Podvody s cieľom zarobiť na lacnejších, ale smrteľne nebezpečných prísadách sa po prvých testoch a obetiach pomerne rýchlo odhalia. Páchatelia môžu skončiť vo väzení, prípadne v Číne aj na popravisku. Biznis s potravinami je však plný iných technológií a prímesí. Vzbudzujú síce údiv, ale sú legálne. Potravinári a kontrolóri o nich hovoria, že sú pod kontrolou a samotné potraviny vylepšujú. Veľké kauzy z minulosti, akými bola aj nákaza šialených kráv BSE, však ukazujú, že aj svojho času akceptované novinky môžu o pár rokov či desaťročí skončiť vo večných sarkofágoch. Čo teda obsahujú potraviny v obchodoch na Slovensku či na Západe?
Éčka na scénu
Bežní spotrebitelia majú asi najväčší problém s prídavnými látkami, ktoré sa primiešavajú do pravých surovín z polí a maštalí. Takzvané éčka majú rôznorodý pôvod a využívajú sa aj v ťažkej chémii. Bežne predávaná kyselina citrónová s kódom E330 okrem dochucovania nápojov zaberie takisto pri odstraňovaní vodného kameňa. Na druhej strane je súčasťou základného metabolizmu organizmov na získavanie energie z potravín.
Predplaťte si TREND za najvýhodnejšiu cenu už od 1 € / týždeň
- Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
- Prémiový prístup na weby Mediálne, TRENDreality a ENJOY
- Menej reklamy na TREND.sk
Máte už predplatné?