Nedám dopustiť na slovenskú kuchyňu. Má takmer všetko, čo aj iné jedálne lístky, len chute sú prispôsobené tunajšiemu jazýčku. Veď pred revolúciou sme používali iba suroviny z domácej produkcie a v kuchárskych knihách bolo receptov na tisíce strán. Po dvadsiatich rokoch sa kulinársky môžeme vracať tam, kde sme už kedysi boli. Napríklad našu jahňacinu konzumujú predovšetkým Taliani a dokonca ju pripravujú rovnako ako my. Bavori pečú naše kolienka, rebierka, klobásky. Samozrejme, že nás cudzie kuchyne obohacujú novými chuťami a inými spôsobmi úpravy, nevyužiť ich by bola škoda. Mne najviac vyhovuje inšpirácia talianskou kuchyňou kvôli jej relatívnej jednoduchosti (pre toho, kto ju už ovláda), využívaniu čerstvých regionálnych a naozaj kvalitných surovín. Žiadne polotovary, omáčky, ochucovadlá. Len z takýchto poctivých potravín sa dá pripraviť kvalitné, dobré a poctivé jedlo. Najradšej sa zaoberám minútkovou kuchyňou, pretože vtedy vychádza z kuchárových rúk vždy iné, originálne jedlo. Každá jeho časť je pripravená iba pre ten konkrétny tanier vrátane prílohy, aranžmánu a dochutenia. Naši hostia – spravidla ide o Talianov – sú na jedlo a jeho správnu prípravu dosť nároční. Znamená to stále sa niečo učiť, neostať zaskočená. Zvládla som to samoštúdiom odbornej literatúry, ale aj celkom netradične – priamo pod školením nášho talianskeho majiteľa či dokonca samotných hostí, ktorí sa neváhali prepásať v kuchyni zásterou.

Zdenka Mlynarčíková (49) je šéfkuchárka hotela Amália v Novej Lesnej.