Krupicová kaša s párkom – gastronomický zážitok ruskej kuchyne – ma príjemne pobavila. A práve takéto vtipné, zaujímavé „čriepky“ človek pozbiera na cestách, keď sa nebojí trošku experimentovať a vyjde za hranice gastronómie letovísk. Nemám obľúbenú etnickú kuchyňu a ani by som si netrúfala povedať, že nejakú poznám lepšie než bežný turista. Určite sa mi však páči taký jedálny lístok, v ktorom je zdravie a ľahkosť na prvom mieste a pri akom si môžem jedlo sama nakombinovať. No a, samozrejme, to je zase profesionálny záujem, všade na dovolenke sa idem pozrieť do tamojších reštaurácií siete Subway a ochutnávam, ako pripravujú naše celosvetové, ale aj miestne sendviče, wrapy a šaláty. Krátkodobé obohatenie sortimentu je totiž v reťazci povolené a schvaľovanie ani netrvá dlho. Mám rada, keď sa zahraničnému návštevníkovi neťaží spoznávať slovenskú gastronómiu v tradičných obslužných reštauráciách. Ale na druhej strane im fastfood typu Subway umožňuje ušetriť čas a venovať ho spoznávaniu pamätihodností, prírody, národopisu, ľudí. Želala by som si však, aby aspoň u nás stretli personál, ktorý by sa na nich vždy usmieval, poradil im, bol príjemný. Toto našej krajine i našej profesionálnej gastronómii zatiaľ veľmi chýba. Viem sama, že nie je ľahké takých zamestnancov nájsť a je len šťastím, ak sa práve takto vykryštalizoval náš žilinský kolektív. Ale aj tak je to o neustávajúcej práci s personálom, motivácii, spätnej väzbe, vyhodnocovaní, kontrole.
Andrea Egyedová (38) pôsobí ako development agent spoločnosti Subway na Slovensku a spoluprevádzkuje aj pilotnú reštauráciu v Žiline.