Všade dobre, doma najlepšie – toto staré heslo vyznávam aj v gastronómii. Pritom neohraničujem pôvod svojho taniera výlučne na české hranice. Chápem ho v širších stredoeurópskych súvislostiach, takže k mojej obľúbenej kuchyni à la vepřo-knedlo-zelo patrí aj dobrý wienerschnitzel. Určite aj preto, že som vo všeobecnosti klasik (nezáleží odkiaľ, ale nech mi to chutí), mám rád výraznejšie chute, najmä mäso. Som veľkým fanúšikom steakov. Odkedy som sa dozvedel a presvedčil, že ich kvalita a chuť závisí na 80 % od pôvodu, a teda aj laik si môže pripraviť vynikajúce jedlo, tak ich robím doma a v reštauráciách si objednávam radšej niečo iné. Dokážem zatlieskať kulinárskemu zážitku – veď aj my ho naším gastro-náradím a zariadením pomáhame režírovať – som však zvyknutý sa v tomto ohľade uskromniť. Čas je pre mňa často najdôležitejším kritériom; spravidla teda využívam služby reštaurácií, ktoré mám blízko a len zriedka vyhľadávam niečo špeciálne. Vo všedný deň sa zastavím na obedové menu v štýle polievka-rezeň-zemiaky alebo na pizzu. Paradoxne mi viac chutí tu než v Taliansku. Na Slovensku sa ju totiž neboja obložiť aj surovinami, nad ktorými by pravoverný obyvateľ Apeninského polostrova asi zaplakal. Od jedla je však len krôčik k nápojom – u mňa to v kategórii alko znamená predovšetkým české nepasterizované pivo z malých pivovarov. Ochutnal som, samozrejme, aj rakúske a slovenské, ale ostávam pri ňom väčším patriotom než pri jedle.
Tomáš Richter (31) je generálnym riaditeľom Hej.sk – lídra slovenského internetového obchodu, patriaceho k holdingu Kasa.cz.