Čo má rád Tibor Nyitray

Základom nášho života by mala byť harmónia v jedle, vo víne, v práci, vo vzťahoch, jednoducho všade. V práci je pre ňa dôležitá najmä súdržnosť a identifikácia so spoločným cieľom. Teší ma, keď cítim a vidím u svojich kolegov, že pracujú s nasadením, z presvedčenia a posúva ich dopredu spoločný úspech. Súdržnosť, identifikovanie sa so spoločným cieľom, to je pre mňa v práci veľmi dôležité. Pochádzam síce zo Slovenska, ale keď sme sa rozhodovali, kde postavíme nové sídlo spoločnosti, cítil som, že oblasť na Morave plná slnka, nazývaná Sonnenberg, je tým pravým miestom, kde chceme robiť dobré víno. Naše vinárstvo je ešte mladé, má za sebou len šiesty zber. O to viac ma tešia úspechy a ocenenia či už vo forme medailí alebo pochvaly od klientov. Odzrkadľuje sa v nich pozitívny trend zmeny vzťahu konzumentov k vínu. Vzrastá popularita vína a zlepšuje sa vínna kultúra. Čoraz viac ľudí sa o víno zaujíma. Dokáže posúdiť vôňu, chuť, vyzretosť aj komplexnosť a harmóniu dobrého vína. Vie si vychutnať aj doceniť kvalitu. Od vína je len krôčik k jedlu, respektíve jedlo a víno tvoria neoddeliteľnú súčasť a mal by medzi nimi fungovať súzvuk. Rád prežívam spoločné chvíle s rodinou pri chutnom jedle a kvalitnom víne. Pri jedle je dôležité, aby chuť, vôňa a vzhľad navzájom harmonizovali. Aby neboli zbytočne prekombinované. Čo sa vína týka, na každú príležitosť volím iné. Najviac ma oslovuje Rizling rýnsky a Sauvignon.

Tibor Nyitray, rodák z Bratislavy, pôsobil ako právnik a advokát. V súčasnosti je predseda predstavenstva a spolumajiteľ moravského Vinárstva Sonberk.