Na český a slovenský trh sa dovážajú lepšie, kvalitnejšie kávy, než aké sa predávajú v Taliansku. Odborník však dokáže vidieť aj dôvody tohto paradoxu. Keďže baristika je tu ešte v plienkach, nedokonalú prácu pri kávostrojoch musí zachraňovať skvelá káva. U nás doma už tradične robia s kávou vynikajúci baristi, stačí im teda aj priemerne dobrá značka. Neznamená to ale, že my Taliani nemáme žiadne rezervy. Akosi nevieme veci dotiahnuť do konca. Na majstrovstvách sveta – a absolvoval som zatiaľ všetky – skončíme vždy kdesi v polovici, lebo nedbáme na technické detaily a drobnosti. Taký Angličan vie z toho istého produktu pripraviť nielen skvelé presso, ale aj technicky dokonalejšie, dotiahnutejšie. No a popri tom nám rastie konkurencia, lebo aj v Česku a na Slovensku sa čoraz viac barmanov školí v príprave kávy a sú čoraz lepší – na súťažiach i v teréne. To isté sa týka aj konzumentov. Nielenže už vedia ohodnotiť dobré, zdravé presso, ale aj vychutnať si baristické podujatia. Hoci aj moju vlastnú Barista Championship – na ktorú som sa inšpiroval barmanskými súťažami – s omnoho väčšou dynamikou, než býva na klasických majstrovstvách. Mám totiž rád, keď sa súťaží pred divákmi v atmosfére napätej zábavy a fandenia a nie ako pomalé, tiché, sterilné podujatie pre zraky porotcov.

Čo má rád Roberto Trevisan

Roberto Trevisan (48) patrí medzi najznámejších špecialistov na prípravu kávy, pôsobiacich v Česku i na Slovensku. Je koordinátorom Special Coffee Association of Europe v Česku (a jeden z prvých zakladajúcich európskych členov). Riadi aj vlastnú spoločnosť Škola kávy.