Hľadanie nových, neortodoxných postupov – to mám na hotelierstve najradšej. Tvrdím, že pokiaľ nebudem riskovať a experimentovať, tak v konkurencii neobstojím. Keď nepoužijem originálnu myšlienku ako prvý, ale až dvadsiaty – vtedy stavím na istotu –, efekt a zisk z nápadu bude už omnoho nižší. Možnosť stále premýšľať, meniť a riskovať je pre mňa natoľko dôležitá, že znesiem negatíva hotelierskej práce – obetovať voľný čas, víkendy, sviatky, cestovať, odlúčiť sa od rodiny a priateľov.

Jedna z takých nevšedných myšlienok je napríklad spolupráca s hoteliermi seniormi. Slovo poradca získalo u nás neúctivý nádych, ale v skutočnosti sú rady, pohľady a skúsenosti hotelierov v dôchodkovom veku nesmierne prospešné. My dnes máme všelijaké moderné metódy, oni sú však majstri na kontakt s ľuďmi – so zamestnancami. A práve na tých stojí úspech a hodnota hotela. Riskoval som napríklad aj pri prijatí bezdomovca na pozíciu hotelového zriadenca. Keď to vyjde, človek má ešte o kúsok lepší pocit pri srdci. Iný dodávateľ elektrickej energie, iná štruktúra platov, časté objavovanie sa hoteliera medzi hosťami namiesto obvyklej „zašitosti“, nevšedné podujatia v hoteli – to všetko sú cesty, ako zdravo riskovať a možno aj veľa získať. Paradoxne sa lepšie hľadajú, keď má hotel prázdne vrecká.

Róbert Balek (57) pracuje celý život v hotelierstve – doma (predovšetkým v Tatrách), v Kanade, USA, Rakúsku i Nemecku. Počas jeho riadenia sa Holiday Inn Žilina stal najúspešnejším nováčikom siete v Afrike, Ázii a Európe. V súčasnosti je riaditeľ hotela Satelit Piešťany.