V Rakúsku som strávil desať rokov. Získal som užitočné skúsenosti, pracoval na poste šéfkuchára vo viacerých reštauráciách, vrátane štvorhviezdičkových hotelov vo Viedni aj mimo nej. Žiadalo sa mi však už vrátiť domov na Slovensko. Potreboval som jednoducho novú výzvu. Varenie ma stále baví, rád vymýšľam nové veci. Varím aj doma, ale priznám sa, najviac mi chutí to jedlo, ktoré nemusím uvariť sám. V súčasnosti prevláda trend regionálnych kuchýň, používania miestnych surovín a sezónnych produktov, čo je správne. Môj prístup k takémuto poňatiu kuchyne je však trochu iný. Nejdem cestou pôvodných receptúr, hoci v modernom predvedení. Podľa mňa ľudia do reštaurácie chodia kvôli jedlám, ktoré si bežne doma nevaria. Baví ma fusion – spájanie surovín a vytváranie nových chutí. Kombinujem studené s teplým, ťažké s ľahkým, rýdzo domáce suroviny s exotickými. Tak napríklad bryndzu v aktuálnom jedálnom lístku nájdete ako predjedlo v podobe peny s chorizovo-paradajkovým konfitom a olivovou tortillou. Husacia pečeň s balzamikovou šošovicou je kombináciou studeného krému s teplou šošovicou, rizoto pripravujem nie s bielym, ale s červeným vínom, tak aby harmonizovalo s farbou aj chuťou čakanky. Rovnako sa snažím pristupovať aj k dezertom. Tie totiž bývajú v mnohých reštauráciách slabinou.

Čo má rád Rastislav Krampl

Rastislav Krampl (33) je od apríla executive chef bratislavského hotela Crowne Plaza. Bol šéfkuchárom štvorhviezdičkového hotela NH Danube City vo Viedni, sous-chefom štvorhviezdičkových hotelov NH-Vienna Airport, hotela Enzian v Obertauerne, hotela Worth v Maria Worthe. Okrem iných absolvoval prax u Paca Roncera v Casino de Madrid (2* Michelin).