Veľmi rád sa v spomienkach vraciam k svojim prvým kontaktom s vínom – bolo to niekedy koncom roka 1995, keď som končil gastronomickú školu v rakúskom Waldeggu a nabitý teoretickými znalosťami o víne som hneď utekal na zimnú sezónu do Švajčiarska. Tam som sa po prvý raz stretol s prvotriednym servisom. Prvýkrát som ochutnal veľké Bordeaux, špičkové burgundské či toskánske vína. Od toho času som nakazený vírusom „víno“. Spoznať víno z tej druhej, technologickej a výrobnej stránky som mal možnosť pri vinobraní ročníka 1999 u Petra Matyšáka. To bola pre mňa dosť podstatná skúsenosť, lebo som sa naučil pristupovať ku každému vínu s rešpektom a úctou. Mal som šťastie, že som sa dostal do jednej z najlepších vínnych reštaurácii v Rakúsku a bol denne konfrontovaný s výbornými vínami z celého sveta. Pre chod dobrej vínnej reštaurácie nie je ani taký podstatný objem vínneho lístka, ale jeho obsah. Čo je veľmi dôležité a v slovenských reštauráciách, žiaľ, málo vídané, kvalitná ponuka rozlievaných vín. Tá by mala byť štylisticky široká a korešpondovať s ponúkanými jedlami alebo štýlom reštaurácie. Denne rozlievam 20 až 25 druhov vín, čo je, samozrejme, veľa, ale tieto vína všetky aj predám, lebo až 80 percent ich predávam cez odporúčania. Dôležitým faktom a nevyhnutným predpokladom je, samozrejme, vybudovaná dôvera medzi hosťom a somelierom – tá sa však buduje roky.
Radoslav Svitana pôsobí v dolnorakúskej reštaurácii Floh, ktorá patrí s ponukou 1 700 vín k najlepším vínnym reštauráciám v Rakúsku. Asociácia somelierov SR ho vyhlásila za Someliera roka 2011.