Aký by som to bol Francúz, keby som nemal rád dobré jedlo, koňaky, šampanské a odrodové vína? A aký by som bol Francúz, keby mi nechutila francúzska kuchyňa? Osobne si najviac potrpím na gastronómiu oblasti Landes s ich teľacinou a kačacinou i na kulinárium zo Savoie. Odtiaľ pochádza syrové raclette – rád ho režírujem aj tunajším spolupracovníkom, keď prídu ku mne na večeru. Baví ma totiž taká príprava jedla, na ktorej sa hosť aktívne zúčastňuje. Sám si vyberá z kúskov parmskej šunky, mäsa, húb, zo zemiačikov či zeleniny, ktoré sa pečú na kontaktnom grile, a pridáva si k nim syr raclette z liatinových platničiek. Fantázii sa medze nekladú, koľko hostí, toľko chutí a kombinácií. K tomuto samoobslužnému pohosteniu napokon patria malé uhorky špeciálnej odrody, nakladané bez cukru. Skrátka, gastronómia nie je podľa mňa iba o jedle, ale o stretnutí s príjemnými ľuďmi v príjemnom prostredí. Nemusí ísť iba o francúzske špeciality, mám rád aj suši a jednoduché zelené šaláty s balzamikovou zálievkou, ktorými svoje stolovanie vždy začínam. V pos-
lednom období ma príjemne prekvapil rýchly vývoj slovenského trhu, dobré reštau-
ácie som už objavil nielen v Bratislave, ale aj v iných regiónoch Slovenska, napríklad v Prešove. Vyberám si zariadenia s terasou, lebo kulinársky zážitok rád zavŕšim dobrou cigarou z Kuby. A opäť to nie je iba o jej „konzumácii“, ale o celom obrade – otvorení boxu, privoňaní, poťažkaní, dokonca aj vypočutí si jej zvuku.


Predplaťte si TREND za najvýhodnejšiu cenu už od 2 € / týždeň

  • Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
  • Prémiový prístup na weby Mediálne, TRENDreality a ENJOY
  • Menej reklamy na TREND.sk
Objednať predplatné

Máte už predplatné? Prihláste sa