Peter Kecskés
Teší ma, že rastie spoločenská prestíž vína ako kultúrneho nápoja a že ľudia oň majú čoraz väčší záujem. Som rád, že funkcia someliera získava na vážnosti a je zaujímavá aj pre mladých ľudí. Vidím to na somelierskych súťažiach, na ktorých sa zúčastňujem roky. Kedysi nás bolo dvadsať z celého Slovenska, teraz by na súťaž chcelo ísť dvadsať študentov z každej školy. Páči sa mi, že víno sa stalo témou spoločenských debát, pozorujem, že ľudia si vymieňajú poznatky, hovoria, kto čo vyskúšali, čo čítali. Pritom aj na Slovensku sú už ľudia, ktorým bolo víno najprv len koníčkom, ale postupne sa im stalo aj niečím viac. Už sa neuspokoja s tým, že pijú len „cudzie“ víno. Chcú si vyrobiť rovnako dobré alebo lepšie vlastné a investujú veľké peniaze do nových viníc a vinárskych výrobní. Úroveň vinárstva to určite pozdvihne. Čo sa týka mňa ako konzumenta, chuť na určitý druh vína sa mi mení s ročným obdobím. V lete mám rád ľahké biele vína, prípadne ružové, na jeseň niečo aromatickejšie, v zime ma to ťahá k plným červeným. Nemám favorizovanú odrodu, ak však sauvignon, tak novozélandský, ak cabernet, tak čilský, ak barikové červené víno, tak španielske. Rád skúšam rôzne kombinácie jedla a vína, výsledok človeka naozaj pozitívne prekvapí. Som vďačným návštevníkom reštaurácií, pretože rád pozorujem dianie v nich z pozície hosťa.
Predplaťte si TREND za najvýhodnejšiu cenu už od 2 € / týždeň
- Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
- Prémiový prístup na weby Mediálne, TRENDreality a ENJOY
- Menej reklamy na TREND.sk
Máte už predplatné?