Milujem gastronómiu – v týchto dvoch slovách je obsiahnuté všetko. Nielenže sa rád dobre najem, ale sledujem aj trendy, všímam si rozdiely medzi reštauráciami. Vedie ma k tomu konzumentský záujem, ale aj profesijná deformácia. Veľmi rád však konštatujem, že sa v posledných rokoch situácia v profesionálnom kulinárstve neporovnateľne zlepšila. Ešte viac ma teší, že už aj mimo hlavného mesta nájde hosť dobré miesta s kvalitnými stravovacími službami – len nedávno som sa o tom presvedčil vo východoslovenskej metropole. Skrátka, dobrá úroveň sa posúva do čoraz menších a menších sídiel. Osobne viem oceniť, keď sa niekde objaví širšia ponuka rýb, čerstvých cestovín či biopotravín a keď sa pripravuje jedlo na taliansky spôsob – jednoduché, čerstvé a z kvalitných produktov. Táto etnická kuchyňa si ma už dávno získala, najmä v kombinácii s úžasnými slovenskými bielymi vínami. Schválne som zvolil tento akoby nadnesený prívlastok; veď vo vinotéke našej siete pracujeme až s tisíckou tunajších vín. Nielenže ich celková priemerná úroveň je pomerne vysoko, ale dajú sa medzi nimi nájsť skutočné skvosty – predovšetkým v ponuke pre gastro brandžu. Podobne formulovanú pochvalu by som adresoval aj tunajším hotelovým službám. Dnes naozaj nie je problém vybrať si dobrý hotel, čo však ešte pred pár rokmi neplatilo. Táto zmena určite nastala vďaka konkurenčnejšiemu prostrediu – vybudovali sa tu desiatky nových i zrekonštruovaných ubytovacích zariadení, čo latku viditeľne posunulo.
Peter Dostál (37) je regionálnym riaditeľom spoločnosti METRO Cash & Carry SR.