S vínom žijem už štyridsať rokov a stále ma to neuveriteľne baví. Pochádzam z Bošáce, to je kraj sliviek a slivovice, a keď som išiel do Modry na strednú školu, chcel som byť ovocinár, nie vinár. Na vysokej škole v moravskej Lednici som bol žiakom nestora československého vinárstva a vinohradníctva profesora Viléma Krausa, na čo som stále patrične hrdý. Ten ma nadchol pre vinárstvo. Hovoril, že víno je zázračný nápoj, lebo dobrým vínom sa zavďačíte takmer každému. Stále ma fascinuje celý proces jeho tvorby, lebo urobiť niečo také pekné ako naozaj dobré víno nie je jednoduché. Je v ňom všetko – slnko, ktoré svieti nad vinohradmi, pot v tvári vinohradníkov. Dobré víno prirovnávam k tanečnici – biele je ako mladé dievča krútiace sa na parkete, vyzreté červené ako zrelá žena tancujúca ohnivý čardáš. Víno je pre mňa úzko späté s prírodou, pretože vo vinohrade trávim veľa času. Za tie roky viem, kedy ráno odkiaľ vyletí bažant, ktorý zajac spáva pod ktorým pníkom. Keď sa ma niekto pýta, aké víno pijem a mám rád, vždy odpovedám: „Dobré.“ Také, na ktorom vidieť a cítiť, že je poctivo urobené, čistou technológiou. Nesmie to byť klamstvo. Nepreferujem veľmi barikové vína. Myslím si, že do bariku by mali ísť naozaj len vynikajúce červené vína. Len z takého vína môže byť aj výborné barikové víno. Miroslav Petrech je enológ vinárstva Château Belá v Belej. Z jej produkcie pochádza napríklad Rizling rýnsky, bobuľový výber, ročník 2001, ktorý mnohí považujú za najlepšie slovenské víno. Zároveň je konateľom spoločnosti Rivel Mužla, ktorá obrába 80 ha vinohradov v južnoslovenskej vinohradníckej oblasti.

Predplaťte si TREND za najvýhodnejšiu cenu už od 2 € / týždeň

  • Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
  • Prémiový prístup na weby Mediálne, TRENDreality a ENJOY
  • Menej reklamy na TREND.sk
Objednať predplatné

Máte už predplatné? Prihláste sa