Marián Filo

Vo svete letí čerstvosť, odľahčovanie jedál a regionálna gastronómia. S týmito trendmi si veľmi dobre rozumiem – doma kŕmené kačice, lokše, divina, prepelice, holuby, jahňacina, čerstvé hríby a kuriatka (som nadšený hubár, ale do kuchyne ich nosia certifikovaní zberači), v sezóne špargľa. Nie dokola to isté. Tunajšie reštaurácie sa zvyčajne držia stáleho jedálneho lístka ako biblie. My ho síce na papieri meníme tiež iba raz ročne, ale zákazníkovi aj tak ponúkame iné jedlá – lahôdky motivované momentálnym stavom chladničky a inšpirácie. Prišla teľacinka, tak čo by ste povedali na biftek s čerstvými hríbmi? Nevšednú kombináciu s morskými potvorkami? Čerstvú klobásku na raňajky? Ja osobne mám najradšej domácu kuchyňu, guláše či perkelty. Ako podnikateľ i šéfkuchár však vyznávam aj skúsenosť iného typu – treba si vychovávať mládež. Keď so žiakom pracujem od prvého ročníka, tak pri skončení školy ho už mám „hotového“. Zatiaľ čo staršieho čašníka alebo kuchára musím aj tak rok školiť a učiť, vysvetľovať mu, ako si jeho prácu predstavujem. Keď si vezmem žiakov na prax, hneď vidím, aký potenciál sa v ktorom skrýva. No a škola i rodičia správne predpokladajú, že zo šikovného dieťaťa vieme vychovať gastronomickú špičku. Práve takýmto spôsobom – usmernením mládeže – sa môže Slovensko rozvíjať.

Predplaťte si TREND za najvýhodnejšiu cenu už od 2 € / týždeň

  • Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
  • Prémiový prístup na weby Mediálne, TRENDreality a ENJOY
  • Menej reklamy na TREND.sk
Objednať predplatné

Máte už predplatné? Prihláste sa