Je zaujímavé, ako postupne človek prejde cestu od chleba s paštétou a horčicou až po rezeň zo škótskeho býka v Upside Down. Študent je predovšetkým hladný, kým stredný vek hľadá aj kulinárske zážitky. Hosť reštaurácie nepozerá len na kvalitu jedla, ale aj na desiatky súvisiacich vecí. Napríklad aj na to, či sa majiteľ stará o trénovanie personálu. Robí sa to v každej brandži, nuž prečo by mala byť profesionálna gastronómia výnimkou? Že inak na trhu neobstojí, dokazujú aj kedysi uznávané reštaurácie, ktoré však dnes stoja mimo hlavného kulinárskeho diania. Stredný vek viac hľadí aj na to, čo jedlo obsahuje; ľahkú chladenú rybu, kuriatko v bio-kvalite, viac zeleniny... teda celkovo zdravšie a chutnejšie suroviny, ale aj všeobecne prospešnejšiu acidobázickú skladbu jedál. V tom majú tunajšie reštaurácie čo doháňať. No a pokiaľ ide o komplexný zážitok stolovania, nezabudnem na japonskú reštauráciu v Londýne, kde sme si za asistencie a pomoci kuchára sami pripravovali jedlo. Vo všedný deň je však pre mňa veľmi dôležitým kritériom rýchlosť obsluhy. Mám rád i dobré víno. V kvalitnej reštaurácii neočakávam len someliera, ktorý formuluje odporúčania a rady, ale predovšetkým jeho zanietenie. Vtedy by som ho dokázal počúvať hodiny. Keď sa zídu takíto nadšení prednášajúci i poslucháči, je to vhodná pôda na vznik špecializovaného klubu – napríklad klub na Ventúrskej VIN 1855. Myslím si, že je to veľmi dobrá forma kulinárskych spoločenstiev spájaných rovnakým záujmom a koníčkom.

Čo má rád Marcel Rebroš

Marcel Rebroš (42) je generálnym riaditeľom spoločnosti Cisco Slovakia.