Je vždy iná, pestrá, rôznorodá, plná kreativity a fantázie – mnohí ľudia, kolegov kuchárov nevynímajúc, by neverili, že vravím o práci v gastronómii. Považujú ju totiž za jednotvárnu a stále sa opakujúcu. Ja to však vidím inak. Veď jedlo sa dá pripravovať s využitím toľkých surovín, techník a technológií. „Po starom“ – ako kedysi varievali naše babičky – alebo po novom, trendovo, skúsenejšie, stále inak. Na kuchárčine ma baví tento sústavný posun, učenie sa, obmieňanie a objavovanie. Samozrejme, na to treba troch – kuchára, zamestnávateľa i hosťa. Keď sa na to pozerajú rovnako, tak je radosť pracovať. No iniciatíva musí vždy vyjsť z kuchyne. Je na kuchárovi, ako nahlas dá najavo svoje ambície, ako rýchlo a dobre si osvojí používanie nových surovín a strojov. A s akým nadšením vyvedie zamestnávateľa aj hosťa z nalinkovaných koľají, z konzervatívnych kulinárskych zvykov.

Nepoznané ovocie – hoci iba ako doplnok hlavnej časti jedla –, to je parketa, kde objavujem najradšej. Trend zvaný fusion dnes totiž umožňuje spájať chute, ktoré boli kedysi absolútne nemysliteľné a k sebe vôbec nepasovali. Trpké so sladkým, lokálne s exotickým, ryba s hydinou a podobne. V kulinárskej kombinatorike posledného desaťročia máme tisíce možností, ako jedlá zmeniť, chuťovo i vizuálne osviežiť a spestriť.

Predplaťte si TREND za najvýhodnejšiu cenu už od 1 € / týždeň

  • Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
  • Prémiový prístup na weby Mediálne, TRENDreality a ENJOY
  • Menej reklamy na TREND.sk
Objednať predplatné

Máte už predplatné? Prihláste sa