Veľmi si cením trpezlivosť, ktorú u kuchára považujem za vlastnosť číslo jeden. Mohol by byť najlepší z najlepších, ale bez nej sa postupne vytratí väčšina jeho kreativity aj nadšenie. Kvalita kuchárskej práce skrátka predpokladá trpezlivosť a vytrvalosť. Zažil som to najmä ako člen kolektívu v jednej nemeckej tzv. otvorenej kuchyni, kde hosť vidí celú prípravu jedla. To kladie na trpezlivosť, zručnosť a profesio-
nálne správanie sa kuchárov omnoho väčšie nároky, než tradičná zatvorená kuchyňa. A každú sekundu tam vidno, že táto práca je vždy o tíme. Na Slovensku však väčšinou len hotelové siete trénujú svojich ľudí ako kolektív, aby sa vedeli k sebe správať a výsledkom bolo dobré spoločné dielo. Veď inak to nebýva ani na medzinárodných súťažiach, kde spravidla zápolia národné tímy a aj v kategóriách jednotlivcov ostatní kolegovia pomáhajú. Mimochodom, mám rád zápolenia a prehliadky, kde na prácu kuchára hľadia okrem porotcov a kolegov aj oči zvedavého obecenstva. Teší ma takáto komunikácia – akési gastronomické otvorené dvere. Myslím si totiž, že kuchár a konzument by mali spolu hovoriť častejšie. To platí aj v bežnej reštaurácii – aspoň občas treba vyjsť za hosťom, porozprávať sa o jeho gurmánskych predstavách či vyriešiť prípadný konflikt. To sú predsa témy, ktoré prináležia viac ku kuchyni než k servisu.

Predplaťte si TREND za najvýhodnejšiu cenu už od 2 € / týždeň

  • Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
  • Prémiový prístup na weby Mediálne, TRENDreality a ENJOY
  • Menej reklamy na TREND.sk
Objednať predplatné

Máte už predplatné? Prihláste sa