Pochádzam z Popradu, čo nie je práve vinársky kraj. K vínu som sa dostal o niekoľko sto kilometrov ďalej, vo Švajčiarsku, kde som bol na stáži. Mnohé predmety v škole boli zamerané na víno a to vzbudilo môj záujem oň. Pokračovaním bola prax v reštaurácii vo Francúzsku s dvoma michelinovskými hviezdičkami, kde som dostal na starosť vínne pivnice. Neostalo iba pri ukladaní fliaš. Tam som začal rozoznávať, že sú vína a vína, veľmi ma bavilo spoznávať a hodnotiť nuansy a rozdiely medzi nimi. Keďže som žil niekoľko rokov vo Francúzsku, táto krajina, jej gastronómia a vína zostali pre mňa dodnes inšpiráciou a vraciam sa tam každý rok. Veľmi rád cestujem a spoznávam nové končiny, ale Francúzsko a špeciálne Provensálsko, je moja stálica. Vždy si užijem aj tamojšej gastronómie, s priateľmi chodíme do jednoduchých bistier aj do reštaurácií s michelinovskými hviezdičkami. Nech viem, ako vyzerá špičková gastronómia. Kvôli svojej práci a aj preto, lebo sám veľmi rád varím, najradšej pre priateľov. Samozrejme, že k dobrému jedlu musí byť dobré víno, vyberám ho podľa toho, čo budeme jesť, ale aj podľa toho, aby sedelo k nálade. Aj hosťom v reštaurácii sa snažím ponúkať víno, ktoré sa dá piť počas celého večera k viacerým jedlám. Ak by som mal vymenovať svojich favoritov medzi vínami, určite by medzi nimi boli vína z Burgundska. Z vín z tohto regiónu mi najviac chutia biele vína z Wachau. Avšak nikdy nepohrdnem ani pohárikom dobrého šampanského.

Čo má rád Ján Špener

Ján Špener je somelierom reštaurácií v bratislavskom Erdődyho paláci. Pred príchodom na Slovensko pôsobil v podnikoch vo Francúzsku.