„Jedlo nie je iba strava. Nespomeniem si, čo som obedoval minulý utorok, ale pamätám si trattoriu v Ríme s hojnosťou parmezánov, prosciutta, caprese či toskánskych vín...“ Asi aj z tejto vety vidno, že mám veľmi rád taliansku kuchyňu. Samozrejme, tiež nie je vždy dokonalá. Moja najhoršia spomienka sa totiž viaže na reštauráciu päthviezdičkového hotela Bernini, pôsobivo umiestnenú na streche s výhľadom na celý Rím. Tvrdší a spálenejší steak mi nikde nepriniesli... Možno by si niekto pomyslel, veď hotelové reštaurácie naozaj nebývajú špičkou. Musel by som však oponovať skúsenosťou z hotela Shangri La v Shanghai. Tamojšia kuchyňa – ale aj služby, prístup, starostlivosť – bola skutočne bez chybičky. Ku gastronomickým zážitkom v Ázii patrí aj obchodný obed v Číne. Pravdu povediac, paprče trčiace z hrnca alebo čierne vajcia nevyzerali lákavo a Európan nemá chuť pustiť sa do toho. Napokon som zistil, že sa to dá zjesť, a partneri ocenili aj moju prácu s paličkami. No vráťme sa domov... Situáciu na našom gastronomickom trhu vnímam ako zlú. Dôvodom je určite aj nedostatočný dopyt po zdravom stravovaní. Paradoxne sú reštaurácie s nezdravou a nie príliš chutnou kuchyňou plné a skutočná kvalita je nedocenená. Ja osobne si vyberám zariadenia s proklientskym prístupom. Raz som v reštaurácii chcel menšiu zmenu oproti lístku a čašník mi povedal, že to nejde, lebo kuchár nemá rád, keď hostia vymýšľajú. V živote už do tej reštaurácie nevkročím.
Ján Müller (32) je partnerom spoločnosti Partners Group SK a členom finančníckeho klubu Million Dollar Round Table.