Malá gastronómia ma zaujíma od čias, keď som bol vo veku užívať si posedenia na kávičke s priateľmi. Do veľkej gastronómie som nazrel až neskôr. Priťahuje ma na nej jej rôznorodosť. Pre otvorenie vlastnej reštaurácie sme sa rozhodli v kruhu najbližšej rodiny. Všetci máme k tomuto odvetviu totiž blízko. Nie profesijne, ale srdcom. Mali sme jasnú predstavu, ako by sme si fungujúcu reštauráciu predstavovali. Typ kuchyne, ktorý sme si zvolili, prezrádza aj typ, ktorý preferujem. Spája jednoduchosť, čerstvosť, zdravý životný štýl, tradíciu chute. Podnikanie v gastronómii je však tvrdým orieškom. Gastronómia na Slovensku je veľmi špecifická a myslím si, že aj veľmi mladá. Vždy mi v nej však chýbal koncept „za rozumnú cenu rozumná kvalita“. Pod týmto pojmom sa pritom u mňa spája príjemné a čisté prostredie, kultúrne stolovanie, príjemný a ochotný personál a kvalitné a nápadité jedlo pripravované z čerstvých surovín pod dozorom skúseného šéfkuchára. Všade v zahraničí mi vždy imponovali rodinné podniky, kde sa zišla celá rodina, kde každý pomohol, s čím bolo treba, a kde ste mali pocit, že si vážia každého návštevníka. Takýto prístup sme zvolili aj my. Myslím si, že na to ľudia reagujú pozitívne. Vybudovať kvalitnú reštauráciu je však beh na dlhé trate. Pozícia na trhu sa obhajuje tvrdo a ľudí treba naozaj presvedčiť, že to myslíme vážne. Spokojný zákazník a dobrá referencia je však najlepší marketing.

Čo má rád Ján Kriška

Ján Kriška (30) vlastní a manažuje bratislavskú reštauráciu Tre Torri v komplexe Tri veže.