Nechcem porovnávať slovenskú a zahraničnú barovú scénu; všade sa nájdu dobré aj slabé prevádzky. Tie 3 – 4 tunajšie bary, ktoré v sebe kombinujú kvalitu servisu s dobrou atmosférou, znesú porovnanie so špičkovými barmi sveta. A presne toto pokladám za dôležité – nejde len o drinky, ale zosúladenie správnej atmosféry a správneho servisu. Najčastejšie som to videl v Londýne. Aj v Thajsku vládne úžasné fluidum, zato úroveň koktailov je slabá. No a u nás panuje alebo dobrý servis, alebo dobrá atmosféra... Žiaľ, málokedy súčasne. Podobá sa to na reštauráciu, kde prítomnosť manažéra vytvára osobnejší kontakt s hosťami. Presne takto funguje aj bar; manažéri musia byť hostiteľmi. No a pre barmanov aj učiteľmi, motivátormi... V poslednom čase tu vyrástli skvelí barmani, no nemá ich kto viesť. Manažérom chýbajú vedomosti, takže niet čo rozdávať. Akoby si ani neuvedomovali, že sa treba stále učiť, vzdelávať seba i personál.

Ctím si modrú barovú hodinku –čas tesne pred príchodom večerných hostí. Barmani si už všetko prichystali a majú chvíľku na zamyslenie, čím ich budú prekvapovať. Momentálne sa zaoberám viac organizovaním než miešaním. Ale keď mám príležitosť postaviť sa za bar a uletenými kreáciami uspokojovať chute hostí, resetuje sa mi hlava a sústredím sa iba na vytvorenie šťastnej atmosféry za i pred barom. To sú chvíle, ktoré mám najradšej.

Čo má rád Branislav Benian

Branislav Benian (26) pracuje ako bar manager bratislavského gastrodomu Lemon Tree (Sky bar, Rum bar), skúsenosti zbieral aj v Taliansku a Írsku. Získal ocenenie Barman roka 2009 a Najlepší barový manažér 2010.