Nechcem porovnávať slovenskú a zahraničnú barovú scénu; všade sa nájdu dobré aj slabé prevádzky. Tie 3 – 4 tunajšie bary, ktoré v sebe kombinujú kvalitu servisu s dobrou atmosférou, znesú porovnanie so špičkovými barmi sveta. A presne toto pokladám za dôležité – nejde len o drinky, ale zosúladenie správnej atmosféry a správneho servisu. Najčastejšie som to videl v Londýne. Aj v Thajsku vládne úžasné fluidum, zato úroveň koktailov je slabá. No a u nás panuje alebo dobrý servis, alebo dobrá atmosféra... Žiaľ, málokedy súčasne. Podobá sa to na reštauráciu, kde prítomnosť manažéra vytvára osobnejší kontakt s hosťami. Presne takto funguje aj bar; manažéri musia byť hostiteľmi. No a pre barmanov aj učiteľmi, motivátormi... V poslednom čase tu vyrástli skvelí barmani, no nemá ich kto viesť. Manažérom chýbajú vedomosti, takže niet čo rozdávať. Akoby si ani neuvedomovali, že sa treba stále učiť, vzdelávať seba i personál.
Ctím si modrú barovú hodinku –čas tesne pred príchodom večerných hostí. Barmani si už všetko prichystali a majú chvíľku na zamyslenie, čím ich budú prekvapovať. Momentálne sa zaoberám viac organizovaním než miešaním. Ale keď mám príležitosť postaviť sa za bar a uletenými kreáciami uspokojovať chute hostí, resetuje sa mi hlava a sústredím sa iba na vytvorenie šťastnej atmosféry za i pred barom. To sú chvíle, ktoré mám najradšej.
Branislav Benian (26) pracuje ako bar manager bratislavského gastrodomu Lemon Tree (Sky bar, Rum bar), skúsenosti zbieral aj v Taliansku a Írsku. Získal ocenenie Barman roka 2009 a Najlepší barový manažér 2010.