Čo má rád Béla Rieck

Keď som mal 12 rokov, natoľko ma očarila kuchyňa v jednom kempingu, kde sme boli na dovolenke, že odvtedy som vedel, že chcem byť kuchárom. Napriek tomu, že ma všetci od toho odhovárali. V šestnástich rokoch som praxoval v päťhviezdičkovom hoteli a ruch v kuchyni ma fascinoval. Hneď som vedel, že som sa rozhodol správne. Vždy ma lákalo skúšať niečo nové, preto som chcel vyskúšať, ako je to variť najprv mimo rodného Hamburgu, potom ísť variť do zahraničia a potom preč z Európy. Keď prídem do nového prostredia, fascinuje ma spoznávanie okolia. Najprv ho vnímate povrchne a potom sa mu pomaly dostávate pod kožu. Zmeny vás nútia byť flexibilnými, lebo všade sa stretávate s niečím novým. Napríklad v Nemecku patrí k šalátu neodmysliteľne zálievka alebo dressing. Tu mi však hovorili, že šalát potom nie je chrumkavý a oni chcú taký. Tak som začal dávať dressing k šalátu osobitne a – zrazu moje šaláty všetci milujú. Robil som dva roky v Jakarte, bolo to veľmi podnetné, ale keď som dostal ponuku prísť do Bratislavy, zatúžil som po Európe. Napríklad aj kvôli tomu, že sa tu striedajú štyri ročné obdobia. Som milovníkom piva, a to máte dobré, takže som tu spokojný. Navyše Bratislava má históriu, dokážem si hodiny pozerať domy v Starom Meste. Keď máte prácu, ktorá vás baví, internet a pár kolegov, s ktorými si môžete občas posedieť, je jedno, kde práve žijete.

Béla Rieck je executive chef Kempinski Hotel River Park Bratislava. Pochádza z Nemecka, pôsobil v Nemecku, Írsku a pred príchodom na Slovensko v hoteli Indonesia Kempinski Jakarta.