Začínal som klasicky – ako „barback“, teda pomocník barmana. Sledoval som jeho prácu a doslova ma očarila: vytváranie koktailov, kombinovanie chutí, neustále sa učenie, získavanie nových informácií. Videl som, že toto remeslo už nie je iba o nalievaní alkoholu a čapovaní piva v krčme. Ide o niečo viac – ponúknuť hosťovi zážitok. A tiež ma zaujalo, ako veľa drinkov má svoju históriu a každá fľaša zaujímavý príbeh. Aj preto v bare patrí klasike vždy „VIP miesto“. Na druhej strane mám však rád, keď sa veci posúvajú vpred. Keď je drink zase trochu iný, osobitý, svojský, využíva čerstvé byliny, ovocie, koreniny, nové „bitters“. Dokonca keď sa servíruje metódou tzv. working flair, ktorá vyžaduje neustály tréning a aj talent fyzickej zručnosti. No to je parketa kokteil barov, do klasických sa nehodí. Objavovanie nových podôb starých drinkov má desatoraké cesty vrátane Facebooku a internetových diskusií. S knihami to vyzerá horšie – v slovenčine je ich málo a celkovo sú ťažšie dostupné. Radšej však raz vidieť, ako stokrát čítať. Nič neprekoná skúsenosť, keď môže barman sledovať úspešnejšieho kolegu priamo pri práci alebo keď sa môže zúčastniť na niektorej súťaži. Potrebujeme ich ako soľ – viac domácich i medzinárodných, aby sme sa mohli porovnávať medzi sebou i so svetovou scénou. A aby aj svet videl, že na Slovensku máme šikovných barmanov. Mimochodom, rád pracujem s vodkou, ale oceňujem aj rozmanitosť chutí whisky.
Anton Velich (20) pracuje ako head bartender night clubu v bratislavskom Riu Grande, stal sa čerstvým víťazom svetových majstrovstiev Finlandia Vodka Cup 2010.