Vladimír Lokšík
Nielen šéfkuchárske celebrity, ale každý šikovný kuchár je osobnosťou. Mám rád taký duch kuchyne, ktorý všetkým umožňuje tvoriť a zdokonaľovať jedlo „na svoj obraz“. Nechcem, aby ma pri sporáku opakovali. Radšej nech rozvíjajú vlastný štýl a ak jedného dňa žiak pretromfne učiteľa, iba sa úprimne poteším. Každý mesiac majú za úlohu prísť s dvoma-troma nápadmi. Získajú sa tým dve výhody – stále vylepšovanie už existujúceho jedla, ale aj zručnosť, vďaka ktorej ich nič nezaskočí, žiadna situácia. Niektorí šéfkuchári sú spravidla odkázaní na drahé, vzácne suroviny, lebo inak si vo vyššej gastronómii nedokážu poradiť. Ja si však myslím, že môžeme pracovať s úžasnými jedlami našich prababičiek. Lenže dnes nestačí navariť bryndzové halušky a hodiť ich na tanier. Skúsme ich pripraviť vždy inak, originálne, zaujímavo. Veď aj dnešná nadnárodná pizza vznikala ako rozširovanie pôvodného jedla chudobných, no kde by vtedy snívali o šunke... Keď však aj slovenské jednoduché jedlá povýšime do haute cuisine – a jednoznačne tam patria – mali by suroviny a cena ostať v rozumnom pomere. Jedlá nesmú byť pridrahé, aby hostia neočakávali cudzokrajné potraviny. Alebo pri vyššej cene pracujme s tunajšími drahšími surovinami. Hoci aj s mäsovými produktmi, ktorých výroba je prácna a limitovaná; spomeňme kvalitnú varenú šunku alebo dnes už nie lacnú bryndzu; nemusí začínať a končiť pri haluškách.
Vladimír Lokšík (36) je šéfkuchárom hotela Diplomat v Rajeckých Tepliciach, predtým pracoval v hoteli Aphrodite či Holiday Inn v Žiline a skúsenosti zbieral aj v zahraničí.