Dobré jedlo a pitie patrí k životu – táto myšlienka sa v posledných rokoch teší určitej renesancii a s ňou nastúpil aj nový trend v turizme: cesty spojené s gastronomickými zážitkami. Súvisí to aj s tým, že pribúda ľudí, ktorí hľadajú aj iný typ zážitkov, než sú tie klasické dovolenkové – pobyt na pláži alebo návštevy historických pamiatok. Chcú poznať zvyky a život v krajine, ktorú navštívia. K tomu jedlo a pitie neodmysliteľne patrí.

Pravda, takýmto ľuďom len návšteva reštaurácií nestačí, chcú vidieť a vedieť viac, naučiť sa, ako sa varia či vyrábajú regionálne jedlá, vyskúšať si ich prípravu alebo aspoň absolvovať ochutnávky miestnych špecialít – jedlá alebo suroviny, víno a iné nápoje. Pre regióny, kde pochopili, že gastronomické cesty sú v kurze, a vedia urobiť zaujímavú ponuku, je jedlo a pitie spôsobom, ako prilákať do destinácie turistov.

Nepreberné množstvo ponúk

Spôsobov, ako sa dostať napríklad na ochutnávky miestnych špecialít alebo vína, prípadne aj na kuchárske kurzy, je niekoľko. Pre individuálnych turistov v regiónoch povestných svojou gastronómiou a vínom (napríklad Toskánsko) je najjednoduchšie nájsť si ich ešte pred cestou na internete, prípadne dohodnúť návštevy vinárstiev, ktoré robia prehliadky aj pre turistov – ak nie je prekážkou rečová bariéra.

Cesty pre labužníkov

Možno tiež navštíviť miestne informačné turistické stredisko, kde človek zvyčajne natrafí na ponuku agentúr, ktoré výlety spojené s jedlom a pitím organizujú. Zabezpečia odvoz, dovoz aj celý program. V týchto prípadoch síce netreba ovládať reč krajiny, v ktorej sa človek nachádza, ale angličtina, prípadne nemčina je nevyhnutná. V Taliansku sú veľmi populárne kurzy prípravy cestovín, ale prvé lastovičky sú aj u nás – v Zázrivej, v penzióne Jánošíkov dvor ponúkajú kurzy výroby populárnych syrových korbáčikov.

Pre ľudí, ktorí si nevedia organizovať takýto program sami, ponúkajú cestovné kancelárie, agentúry, ale aj iní organizátori nepreberné množstvo produktov. Cesty za jedlom od niekoľkohodinových až po dvojtýždňové, pri cenách od desiatok eur až po niekoľkotisícové sumy . Robia ich malí organizátori i veľkí touroperátori, ako je napríklad nemecký Dertour.

Čokoláda aj slimačia farma

Programy majú niektoré spoločné črty – patrí k nim poznávanie najzaujímavejších miest regiónu či krajiny, kam sa cestuje, obedy alebo večere v miestnych reštauráciách, ochutnávky, prípadne príprava špecialít a informácie o regionálnych kuchyniach.

V Európe sú najobľúbenejšími destináciami na gastronomické a vínne cesty Francúzsko, Taliansko a Portugalsko, kam organizuje gastropobyty aj najväčší organizátor tohto typu dovoleniek u nás CK Satur. V programe pobytov sú gurmánske obedy alebo večere, ochutnávky, pri ktorých okrem tradičných ochutnávok vín môžu účastníci degustovať syry, čokoládu, kávu, olivový olej, grappu, parmskú šunku, parmezán, dokonca aj navštíviť slimačiu farmu.

Poznávacie pobyty spojené so skúmaním miestnej gastronómie sa však vo svete organizujú prakticky kamkoľvek – aj do krajín, ktoré nám nepripadajú z tohto hľadiska mimoriadne zaujímavé – na Kubu či do Vietnamu.

Fajnšmekri na vlnách

Iným typom ciest spojených s gastronómiou sú plavby na lodiach či plachetniciach. Tu ide o iný typ dovoleniek, spojených s kulinárskym umením na najvyššej úrovni aj s primeraným luxusom. Na lodiach často hosťujú šéfkuchári z reštaurácií ocenených hviezdičkami od Michelina a ceny týchto pobytov tomu zodpovedajú. Tiež sa tu robia ochutnávky vín, čokolády, syrov. Etalónom kvality je v tomto smere loď MS Europa spoločnosti Happag Lloyd, ktorá je už niekoľko rokov považovaná za najlepšiu výletnú loď sveta a ako jediná má päť hviezdičiek plus.

Ale aj „obyčajnejšie“ lodné spoločnosti robia plavby zamerané špeciálne na gurmánov – napríklad Celebrity Cruises, TUI Cruises či Holland America Line. Ďalšia zo spoločností, Norwegian Cruise Line, ktorá je považovaná za lídra v inováciách medzi lodnými spoločnosťami, dáva zase na všetkých svojich plavbách svojim pasažierom možnosť stravovať sa v ľubovoľnej zo svojich reštaurácií na rozdiel od bežného štandardu, keď sa musia pasažieri stravovať len v presne určenej reštaurácii. Plavby pre fajnšmekrov robia aj riečne spoločnosti, napríklad A-Rosa organizuje plavbu po Dunaji pre labužníkov so špičkovým someliérom a kuchármi.

Tabuľky Cestovné kancelárie a agentúry podľa počtu klientov PCR a Cestovné poistenie v ponuke poisťovní SR nájdete vo flashovej verzii ročenky na strane 11.

Článok vyšiel samostatnej prílohe týždenníka TREND 18/2012 - TREND TOP v cestovaní.

Tlačený TREND na webe, kniha ako darček a ďalšie: Deväť dôvodov, prečo si predplatiť časopis TREND.

Foto - Jarmila Horváthová