VBurgenlande sa hovorí, že miestna kuchyňa nie je len o jedle, ale je súčasťou histórie tejto najmladšej rakúskej spolkovej krajiny (súčasťou sa stala až v roku 1921). Časom sa jej podarilo odčleniť sa od typickej maďarskej, ale aj viedenskej gastronómie a vybudovať si vlastnú osobitosť – až to tej miery, že je v súčasnosti považovaná za jednu z najlepších v Rakúsku. V Burgenlande v dedinke Schützen an Gebirge neďaleko Neziderského jazera sa nachádza druhá najlepšie hodnotená rakúska reštaurácia – Taubenkobel.

Napriek súčasnej rozmanitosti a kvalite podnikov v tejto spolkovej krajine – od jednoduchých viech s oškvarkami a jaternicami až po najvyššiu gastronómiu – bola voľakedy burgenladská kuchyňa najmä kuchyňou chudobných. To vyplývalo zo sociálneho zloženia obyvateľstva. Na začiatku každého týždňa sa stanovil pevný jedálny lístok na – v pondelok sa zohrievali zvyšky z bohatého nedeľného obeda, cez týždeň sa jedli jedlá zo strukovín, zemiakov, kyslej kapusty a repy a rôzne varianty štrúdlí. Mäso sa aj tu jedlo iba na sviatky, väčšinou hydina, králik či údené mäso.

Predplaťte si TREND za najvýhodnejšiu cenu už od 2 € / týždeň

  • Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
  • Prémiový prístup na weby Mediálne, TRENDreality a ENJOY
  • Menej reklamy na TREND.sk
Objednať predplatné

Máte už predplatné? Prihláste sa