Po prijatí takzvaného melasového zákona, ktorým si britská koruna v roku 1733 chcela zabezpečiť zvýšený príjem do štátnej pokladnice zdanením cukru a melasy, čím ceny rumu nezadržateľne stúpli, sa však kolonisti rozhodli rum bojkotovať. Poobzerali sa po iných vhodných surovinách na výrobu pálenky a našli ich na vlastných kukuričných a obilných poliach. Mnohí z kolonistov pochádzali zo Škótska a Írska a vedeli niečo o domácej výrobe whisky. Tak si ju začali vyrábať aj v novej domovine.

Legendy o sude

Sú dve hypotézy, prečo sa sudy pre bourbon pred použitím zvnútra dôsledne vypaľujú. Podľa prvej vraj požiar v debnárskej dielni poškodil viaceré sudy, no výrobca whiskey ich aj napriek tomu použil. Destilát z týchto sudov získal príjemnú vanilkovo-karamelovú príchuť a bol oveľa jemnejší ako destilát z nepoškodených sudov. Od tých čias sa všetky sudy vypaľujú. Druhé vysvetlenie je prozaickejšie: prvé sudy na bourbon pochádzali zo soleného mäsa alebo rýb, takže iba vypálením ich bolo možné zbaviť charakteristickej arómy.

Predplaťte si TREND za najvýhodnejšiu cenu už od 1 € / týždeň

  • Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
  • Prémiový prístup na weby Mediálne, TRENDreality a ENJOY
  • Menej reklamy na TREND.sk
Objednať predplatné

Máte už predplatné? Prihláste sa