A väčšina podnikov, ktoré pod Tatrami varia, varí tak, aby na zaplatenie obedového menu stačili mince. Projekt zo start-upovej dielne Zdenka Hoscheka a Petra Pašku, ktorí stoja aj za úspešným internetovým portálom ZlavaDna.sk a zabehnutým gastroportálom Obedovat.sk, to chce zmeniť. Do reštaurácií, ktoré sú v západnom svete navštevované oveľa častejšie, má Slovákov pritiahnuť projekt Bookio.
Diera na trhu
Princíp je jednoduchý. Záujemca si návštevu reštaurácie rezervuje na čas mimo špičky a na celú útratu získa tretinovú zľavu. „Je to vysoká zľava, verným zákazníkom sme doposiaľ ponúkali vernostné karty so zľavou desať až dvadsať percent na celý účet,“ hodnotí Andrej Gogola, majiteľ reštaurácií Pulitzer u Zlatého jeleňa a Pulitzer v centre Bratislavy. Napriek tomu v tom vidia mnohé podniky šancu na lepší zisk.
Reštaurácie žijú takmer výlučne z tržieb, ktoré im prinesú ľudia v čase obeda a po siedmej večer. Zvyšok dňa sú v „stand-by“ režime. Bookio optimalizuje prevádzku tým, že stoly obsadí aj v čase mimo špičky, tradične medzi 14. a 18. hodinou, ale tiež v nedeľu a pondelok. V anglicky hovoriacej cudzine je podobný princíp známy ako „happy hours“.
Limit troch eur
Podmienkou zľavy pre zákazníka je zaplatiť za rezerváciu tri eurá. Poplatok si necháva Bookio ako odmenu za službu a súčasne ide o finančnú bariéru, ktorá zapojeným reštauráciám zaručí, aby hostia nechodili len na kávu. Návšteva podniku cez Bookio sa teda zákazníkovi vyplatí až pri platení účtu vyššieho ako desať eur. Aj preto sa cez systém objednávajú najmä väčšie skupiny, v priemere 4,5 človeka na rezerváciu.
„Chodia skupinky dvoch-troch ľudí aj partie desať až 15 osôb, mladší aj starší, partie, rodiny... Chodia zväčša podvečer alebo cez víkendy a zľavu využívajú na oslavu narodenín, rozlúčku so slobodou, ale aj romantickú večeru alebo rodinný obed,“ hovorí A. Gogola. Bookio z poplatku financuje svoju prevádzku. „Veľa peňazí investujeme do ďalšieho vývoja a marketingu reštaurácií, takže časť poplatku sa reštauráciám vráti formou online reklamy,“ hovorí manažérka projektu Zdenka Matláková.
Reštaurácie po novom
V súčasnosti je do portálu zapojených 48 reštaurácií v Bratislave a šesťdesiat v Prahe. „Od spustenia Bookio.cz a Bookio.sk v minulom roku sme zrealizovali viac ako stotisíc rezervácií a usadili takmer pol milióna hostí,“ hovorí Z. Matláková. V auguste plánuje Bookio expanziu do Budapešti a Viedne, kde si chce projektový tím odskúšať konkurencieschopnosť produktu na zahraničnom trhu a na základe reakcií pokračovať v jeho vývoji a ladení.
Predplaťte si TREND za najvýhodnejšiu cenu už od 1 € / týždeň
- Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
- Prémiový prístup na weby Mediálne, TRENDreality a ENJOY
- Menej reklamy na TREND.sk
Máte už predplatné?