Francúzsky Bongrain bol posledný mohykán. Jediný zahraničný mliekar na Slovensku, ktorý neskoncentroval svoju tuzemskú výrobu do jednej fabriky. V lete sa to zmenilo. Firma zverejnila, že od budúceho roku bude pokračovať len s mliekarňou v Liptovskom Mikuláši, ktorá produkuje tvrdé syry, parenicu a bryndzu. Druhú tuzemskú výrobňu Milex Nové Mesto nad Váhom zameranú na tavené syry zatvára. Produkciu tradičných slovenských značiek Lunex a Bambino Francúzi z Považia sťahujú do Česka. Od Vianoc budú vychádzať len z liniek taviarne Bongrainu v juhomoravskom Hodoníne.

Skupina zdôrazňuje, že jej liptovskú fabriku takýto osud nepostihne. Vďaka jej osobitým syrom, ktoré sa nikde inde nevyrábajú. Tavené syry zo zmesi syrov, sušeného mlieka a masla kúpených na globálnom trhu sa totiž dajú produkovať kdekoľvek. No liptovskú bryndzu a parenicu chcú Francúzi robiť v Liptovskom Mikuláši. Z mlieka od kráv a oviec z liptovských a oravských oblastí.

Predplaťte si TREND za najvýhodnejšiu cenu už od 1 € / týždeň

  • Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
  • Prémiový prístup na weby Mediálne, TRENDreality a ENJOY
  • Menej reklamy na TREND.sk
Objednať predplatné

Máte už predplatné? Prihláste sa