Medzi Modrou a Dubovou vyrástol supermoderný vinársky podnik, ktorý je viac ako len prevádzkou na výrobu vína. Súčasťou areálu je totiž aj krásny priestor s galériou moderného umenia a reštaurácia, ktorá je spojená sklenenou stenou s vinárstvom. Hoci priestor a zariadenie interiéru je moderné, pri jedle sa cítite trochu ako v kuchyni starej mamy. Šéfkuchár Jaroslav Žídek totiž stavil práve na poctivú domácu kuchyňu, akurát v modernejšom duchu. Všetko, čo dostanete na stôl a dá sa urobiť v miestnej kuchyni, tu aj robia. V ponuke nájdete také jedlá, ktoré z jedálnych lístkov dávno vymizli: varený paprikový lalok, plnený paprikový bok, pľúcka na smotane, hovädzie varené s chrenovou či s paradajkovou omáčkou, lievance – všetko za veľmi príjemné ceny (od 4,65 až 6,31 eura). Bohatá je ponuka jedál z diviny z malokarpatského chovu (od 3,98 po 9,29 eura) a za osobitnú zmienku stoja šesťchodové tasting menu, ktoré ponúkajú v troch variáciách (od 15,02 po 20,75 eura), pričom v menu je ku každému odporúčané víno. Práca s vínom patrí tiež k silnej stránke podniku. Všetky vína aj rozlievajú a jedinečná v slovenských reštauráciách je degustačná ponuka, keď si hosť môže vybrať niektorý z degustačných balíčkov. Počas našej návštevy sme ochutnali niekoľko jedál z diviny – jelení tatarák (8,30), zverinovú paštétu (4,15), marinované stehno z daniela (5,97) alebo pečeného jeleňa so šípkovou omáčkou (9,29 eura). Všetky boli delikátne.
Zvedavosť nám nedala a vyskúšali sme aj pľúcka na smotane (4,65) či hovädzie varené s chrenovou omáčkou (6,31 eura). Obe priam notoricky známe jedlá v Elesku dokázali povýšiť na lahôdku. Jedinú výhradu sme mali k ovocným knedličkám s perníkom (2,82 eura), ktoré sme dostali nie s perníkom, ako je uvedené na jedálnom lístku, ale s makom. Dobre vyškolená obsluha sa s prehľadom orientuje v ponuke. Dokáže poradiť pri výbere jedál a odporučiť k nim vhodné víno. Je snaživá a zdvorilá, aj keď chybičky sa pri väčšom nápore hostí predsa len vyskytnú.
Elesku sa za pár týždňov fungovania podarilo to, o čom väčšina reštaurácií na Slovensku len sníva – zaplniť podnik takmer do posledného stola. Je príkladom toho, že dobre zvolený koncept, kvalitná kuchyňa a správne nastavená cenová politika dokážu pritiahnuť hostí. Neodradí ich pritom ani väčšia vzdialenosť či menej atraktívna lokalita.©
HODNOTENIE TRENDU: 4