Ambície reštaurácie Karpatia štvorhviezdičkového púchovského hotela Alexandra naznačuje už budova v centre mesta. Či už majitelia chceli ulahodiť medzinárodnej priemyselnej klientele z okolia alebo priniesť do mesta niečo, čo tu chýbalo, podarilo sa im to. Tvorcovia interiéru triezvo a vkusne zariadenej reštaurácie stavili na príjemné farby a kvalitné materiály. Vďaka nim pôsobí podnik decentne a kultivovane. Rovnaký dojem má hosť aj z personálu, ktorý sa dokáže šikovne zhostiť úlohy príjemného a zároveň fundovaného sprievodcu a spoločníka. Nápoje, jedlá obsluha servíruje, doslova i obrazne, v rukavičkách. Praktickými radami pomôže hosťovi zorientovať sa v profesionálne zostavenej ponuke jedál z dielne tunajšieho šéfkuchára. Ten z neveľkého počtu špecialít dokázal namixovať pestrú paletu, patriacu do kategórie medzinárodnej kuchyne. Do menu sa dostali napríklad confitované kačacie prsia so savojským kelom a s domácou karlovarskou knedľou (11,90 €), jahňací steak so salsou puttanesca na bielom víne s bylinkovým cous--cous (14,90 €) a ďalšie receptúry. Hlavnú ponuku spestrujú mesačné aktualizácie. Apríl bol venovaný antickej kuchyni, máj bude v znamení chutí Karibiku.
Čo sme ochutnali, to sa vydarilo. Hneď úvodná tekvicová krémová polievka s opečenými tekvicovými semiačkami (1,90 €) bola priam útokom na chute zo zálohy. Pri objednávke filet steaku s domácimi hranolčekmi a hríbovým ragú (14,90 €) čašník ochotne prijal našu výhradu k hranolčekom a ponúkol viac než vhodnú alternatívu v podobe zemiakov z panvice. Plusom je, že v Karpatii berú rovnako ako jedlo vážne aj víno. Mnohé napovie zostava vínnej karty aj vitrína priamo v reštaurácii. No a čo je na Slovensku stále vzácnosťou, hosťom je k dispozícii somelier. Kvalitné víno vhodne doplnilo chuť aj skvelého dezertu – čokoládových raviol so slivkovým lekvárom a s citrónovým maslom (2,30 €). Spolu s ďalšími jedlami, vínom, príjemnou atmosférou, kvalitným servisom sme z Karpatie odchádzali s dobrým pocitom, že aj dnes sa v rôznych kútoch Slovenska objavujú podniky, ktoré radno pochváliť a navštíviť znova.
Hodnotenie TRENDU: 4