Páli sa klasickou metódou v medených kotloch charakteristického tvaru nazývaných alambic (toto slovo je arabského pôvodu). Výsledok dvojnásobnej destilácie, bezfarebná vínovica so 60 až 70 percentami alkoholu, putuje do dvesto- až tristolitrových sudov z dubového dreva. Zrenie v týchto sudoch má pre kvalitu koňaku rovnaký význam ako samotná destilácia. Dlhým stykom s dubovým drevom získava destilát nielen svoju typickú zlatistú farbu, ale aj neopakovateľný buket a chuť. Deje sa to pod bdelým dozorom pivničného majstra.

Riedenie a zmiešavanie

Počas dozrievania sa 70- až 80-stupňový destilát riedi na konzumný obsah alkoholu, čiže na zhruba 40 percent. Riedenie sa robí postupne, v niekoľkých krokoch. Na riedenie sa používa demineralizovaná voda alebo slabý roztok koňaku.

Predplaťte si TREND za najvýhodnejšiu cenu už od 1 € / týždeň

  • Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
  • Prémiový prístup na weby Mediálne, TRENDreality a ENJOY
  • Menej reklamy na TREND.sk
Objednať predplatné

Máte už predplatné? Prihláste sa