Nasledujú príklady. Reštaurácia Eleven Madison Park v New Yorku, ktorá nedávno ako prvý americký podnik po dlhých rokoch dostala prestížne ocenenie Najlepšia reštaurácia sveta v rešpektovanom rebríčku The World’s 50 Best Restaurants. Alebo jeden z najlepších šéfkuchárov sveta René Redzepi. Jeho Noma v Kodani tento titul už tiež získala. Nedávno ju zatvoril a tento rok plánuje otvoriť „refresh“ pod označením Noma 2.0 aj s vlastnou mestskou farmou.
Ak by zahraničné médiá poznali Slovensko, mohli by ako superregionálnu reštauráciu spomenúť aj Afroditu Mariána Fila. V Čereňanoch pri Partizánskom začal totiž pred vyše dvoma rokmi okrem kuchárčenia aj farmárčiť.
Unikát v slovenskej gastronómii
M. Fila možno bez preháňania nazvať unikátom slovenskej a možno aj stredoeurópskej gastronómie. Ako prvý na Slovensku otvoril pred 23 rokmi po rokoch práce v Nemecku šéfkuchársku reštauráciu. Teda takú, kde je šéfkuchár zároveň aj majiteľom. Bolo to v období, keď si reštaurácie otvárali zväčša ľudia, ktorí nemali s gastronómiou veľa spoločného, len si niekde chceli uložiť či „uliať“ peniaze alebo v lepšom prípade splniť svoj sen. Navyše si ju otvoril v Partizánskom, kde vtedy o špičkovej kuchyni veľmi nechyrovali.
Predplaťte si TREND za najvýhodnejšiu cenu už od 1 € / týždeň
- Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
- Prémiový prístup na weby Mediálne, TRENDreality a ENJOY
- Menej reklamy na TREND.sk
Máte už predplatné?