Obchodovalo sa tu predovšetkým so soľou – vtedy strategickou surovinou. Neskôr sa k tomu pridalo aj víno z okolitých viníc. To sa vozilo najmä do Holandska a Anglicka. V porovnaní s vínami zo susednej oblasti Bordeaux neboli tie od Charente až také úžasné, ale boli poctivé a lacné.
Ako vznikol nápad vyrábať z nich koňak? Na to jestvujú dve verzie. Nech to však už bolo so vznikom tohto destilátu akokoľvek, miestni nič neponechali na náhodu. Zlepšili destilačný proces zavedením dvojitej destilácie (možno aj aby sa odlíšili od susedov z Armagnacu, ktorých destilát prechádzal len jednostupňovou destiláciou) a doviedli do dokonalosti aj metódu dozrievania destilátu v dubových sudoch.
Už v 18. storočí sa koňak stal veľkým biznisom. Zásluhu na tom mali viacerí priekopníci, ktorých priezviská dodnes zdobia etikety najznámejších koňakov. Jedným z nich bol napríklad mladý muž menom Jean Martell. Pôvodne sa volal John a narodil sa na britskom ostrove Jersey v Lamanšskom kanáli. Jeho mama pochádzala z juhozápadného Francúzska, takže mládenec mal k Francúzsku blízko. Od mladi sa venoval poctivému pašeráckemu remeslu: v La Rochelle nakupoval koňak v sudoch, v noci ho naložil na svoju vetchú bárku a pod rúškom tmy, bez daní a cla, ho prepravoval do Anglicka.
Niekoľko reklamácií jeho stálych odberateľov na kvalitu koňaku ho priviedlo k tomu, že kúpil pozemok v Cognacu a vybudoval si sklady, v ktorých zakúpený destilát dozrieval pod jeho starostlivou kontrolou. Keďže nebol vždy spokojný ani s kvalitou suroviny, ktorú mu miestni ponúkali, kúpil si vlastný destilačný aparát a po krátkom zaškolení začal experimentovať s pálením vlastného destilátu. A časom, aby mal istotu, že aj víno na jeho koňak bude špičkovej kvality, si prikúpil aj nejaké vinice a od tej chvíle už bol úplne sebestačný. Potom sa oženil s Jeanne Brunetovou, dedičkou najvýznamnejšieho obchodníka s koňakom v kraji, a s pomocou svokrových prostriedkov položil základy moderného koňakového priemyslu.
V roku 1715 totiž založil prvú modernú koňakovú firmu, ktorá úspešne pretrváva dodnes a dokonca stále sídli na pôvodnom mieste. O tom, ako koňak vzniká a ako sa delí podľa kvality, nabudúce.
Vznik koňaku
Verzia prvá
Na konci 16. storočia dostal istý holandský obchodník nápad, ako zefektívniť dopravu vína znížením jeho objemu. Predstavoval si, že v Cognacu víno destiláciou skomprimuje na zlomok objemu a po príchode domov ho zasa vráti do pôvodnej podoby pridaním vody. Keď loď dorazila do Amsterdamu a on ochutnal, čo bolo v sudoch, zistil, že víno to síce nie je, ale je to skvelé a že pridávať vodu by bol hriech.
Verzia druhá
Vína z okolia Cognacu boli také kyslé, že ich nikto okrem Holanďanov a Britov nechcel, takže miestni vinohradníci sa rozhodli, že z neho budú radšej vyrábať pálenku. A ten nápad sa, na počudovanie, ujal, pretože to, čo sa dalo vyčítať vínam, sa po premene na destilát ukázalo ako jeho veľká prednosť.
Autor je spolupracovník TRENDU.