Jaskyňa plná previsov s netopiermi a gastronómia – to na prvý pohľad nie je práve šťastné spojenie. Skúste však absolvovať takmer hodinovú prehliadku. Možno sa u vás ohlási hlad alebo chuť si posedieť s rodinou. Vtedy pochopíte, že niečo na tom spojení byť môže.

Už niekoľko mesiacov na parkovisku pred Harmaneckou jaskyňou môžete nájsť reštauráciu obklopenú slnečníkmi a jazierkom. Nazýva sa Čierna ovca a tvrdí, že je plne ekologická, má vlastnú čističku odpadových vôd či lapače tukov, energiu sporí, kde sa dá. Nás zaujalo, že z tejto filozofie sa do jedálneho lístka prenieslo využívanie ovocia a zeleniny od lokálnych dodávateľov. Ponuku spolu s majiteľmi zostavil gastronomický poradca a bývalý šéfkuchár Grand hotela Praha v Tatranskej Lomnici Peter Kulhány. Varí tím miestnych kuchárov. Je to slušná kvalita za priaznivé ceny. Naša jarná zeleninová polievka s bylinkovými krupicovými haluškami (1,20 €) bola na jeden hlt, výborné bolo aj dusené hovädzie lýtko s červenou repou na tekvicovom prívarku s varenými zemiakmi (5,20 €). Ak si dáte klasiku – kačacie stehno s kapustou a žemľovou knedľou (6,90 €), vedzte, že knedľa je to trochu svojská, ale nie zlá: v amorfnom tvare a poriadne slaninková. Chutné bolo aj zeleninové rizoto s domácim bazalkovým pestom (4,50 €) či kúsky marinovaného kuracieho stehna s pečenými zemiakmi a zeleninou (5,90 €). Akurát pri príprave rizota kuchár použil priveľa roztopeného masla a pri kuracom mäsa zasa oleja. Ako dezert sme si dali nugátové profiterolky s arašidovým karamelom (2,70 €).

Ako chutí ovca za jaskyňou

Nutella v drobnom pečive v kombinácii s plátkom jablka na nás príliš nezapôsobila. Neuralgickým bodom tejto reštaurácie, ako mnohých, je obsluha. Členovia tímu podávajú kolísavý výkon, no v zásade je chaotická a často, bohužiaľ, neústretová. Našťastie, už tu poznajú princíp Náš zákazník, náš pán! Aj keď trošku na polceste – za nesprávne prinesené jedlo sme dostali ospravedlnenie a náhradu, no žiadnu kompenzáciu. Čierna ovca si zaslúži šancu. Po prvé – na mieste nemáte alternatívu a po druhé – stojí za ňou snaživé vedenie, ktoré si rado vypočuje nápady a pripomienky.

TREND hodnotenie: 3 a pol *