Najlepšie a najoceňovanejšie reštaurácie v zahraničí sú zvyčajne mimo centier hlavných miest a veľmi často na vidieku. Na Slovensku je síce baštou najlepšej gastronómie hlavné mesto, ale jednu zvláštnosť tiež má – dve z reštaurácií najužšej slovenskej špičky sa nachádzajú v panelákovom meste Petržalka. Jednou z nich je Liviano. Už šesť rokov funguje na prízemí administratívnej budovy Technopol. Nedávno sa jej dostalo veľkej pocty, zaradili ju medzi 101 najlepších reštaurácií v Európe. Od svojho vzniku sa snaží ísť v ústrety najnovším gastronomickým trendom, momentálne hrá na nôtu regionálnej kuchyne, v jedálnom lístku sú pri vybraných jedlách označení producenti surovín, ktorí ich dodávajú.

Jedálny lístok je stručný, obsahuje prakticky iba špeciality. Pre hosťa je, samozrejme, dôležitejšie, že kuchyňa varí excelentne. Úžasne vyzerajú jedlá aj na tanieri. V Liviane sa vedia s nimi pohrať aj vtedy, keď je podnik úplne plný. Do tohto typu reštaurácií sa patrí urobiť si rezerváciu, ale keď chcete ísť do Liviana cez obed, je to nie slušnosť, ale nevyhnutnosť – ak si chcete chytiť voľný stôl. Večer je tu zvyčajne pokojnejšie, hoci aj v tomto čase si podnik už našiel svojich skalných.

Vyskúšali sme niekoľko jedál a všetky musíme pochváliť. Najprv pastva pre oči a potom pre chuťové bunky, malé umelecko-gastronomické dielka. Či išlo o pečenú foie gras s prepeličkou a figovým konfitom, tigrie krevety v tempure alebo grilovaného tuniaka v medovo-zázvorovej omáčke. K tomu vínna karta, ktorá by mohla byť príkladom toho, ako má vínny lístok vyzerať, a príkladná obsluha.

6. Liviano, Bratislava