10. Slovenské potraviny bodujú aj v zahraničí
Investor: výrobca plnených bagiet Fekollini
Lokalita: Sládkovičovo
Zámer: nový závod na výrobu plneného pečiva
Investícia: nezverejnená
Výrobca plnených bagiet Fekoliny úspešne exportuje. Zdroj: Maňo Štrauch
Až polovica potravín v slovenských obchodoch pochádza z cudziny, pričom tuzemské výrobky sa v zahraničí presadia málokedy. Aj v domácej výrobe potravín však existujú výnimky. Patrí medzi ne sládkovičovský výrobca plnených bagiet a iného pečiva Fekollini, známejší pod značkou Pierre Baguette. Ten dnes nie je iba najsilnejším predajcom obloženého pečiva na slovenských čerpačkách či v supermarketoch, no má aj dosť silný export.
Už predvlani z jeho tržieb vo výške 21 miliónov eur tvoril vývoz do Poľska, Česka i do veľmi náročného Rakúska až 44 percent. Vlani firma začala vyvážať aj do Slovinska, ktoré sa pre ňu môže stať bránou na Balkán.
Práve rastúci export priviedol podnik k tomu, že vlani v Sládkovičove začal stavať novú fabriku, ktorá nahradí tú staršiu. V nej firma zamestnáva asi 500 ľudí, ku ktorým si najíma zhruba stovku brigádnikov. Počet ľudí v budúcej fabrike je zatiaľ nejasný. Nezverejnená je ani výška investície.
Fekollini v rukách domácich podnikateľov Róberta Mega a Andreja Šmura dokázal, že aj biznis s plnenými bagetami môže mať medzinárodný charakter. Začínali pritom pred dvoma desaťročiami skromne z bufetu na námestí v Sládkovičove. V súčasnosti denne zásobujú pol druha tisíca odberateľov.