V posledných rokoch sa čoraz častejšie hovorí o náhrade štandardného chovu zvierat na mäso za inú alternatívu. Udomácnil sa (nesprávny) pojem „umelé mäso“, ktorý, žiaľ, vyvoláva negatívne emócie.
V prvom rade, že náhrady mäsa sa momentálne uberajú dvoma základnými smermi. Prvým je vývoj ozajstných svalových vlákien, teda skutočného masa, laboratórnou úpravou kmeňových buniek. V tomto segmente operuje viacero firiem a start-upov, ktoré simulujú aj rybacie mäso či mliečne bielkoviny.
Druhý smer je čisto rastlinný. Skúšajú sa rôzne postupy a receptúry s jediným cieľom – vytvoriť potravinu, ktorá je na nerozoznanie od mäsa farbou, štruktúrou a hlavne chuťou. Pravdepodobne najďalej sa dostala firma Impossible Foods. Vyvinula receptúru založenú na sóji a ďalších prísadách, ktoré veľmi presne napodobňujú ozajstné mäso. A to vrátane náhrady hemoglobínu, ktorý sa podpisuje na tej pravej chuti mäsa.
Impossible Foods a ich krvácajúci čisto rastlinný burger Zdroj: Impossible Foods
Práve Impossible Foods si vybrala sieť fastfoodov Burger King a vo vybraných prevádzkach v oblasti mesta San José v Spojených štátoch začala ponúkať Impossible Whopper. Má byť na nerozoznanie od klasického hovädzieho Whoppera, ale je vegetariánsky (bez majonézy by bol vegánsky).
Obsahuje o 15 percent menej tukov a až o 90 percent menej cholesterolu. Okrem toho, že je „etický“, je teda aj zdravší. Netýka sa ho ani hlavná obava tohto trendu laboratórnych alebo rastlinných alternatív mias – vysoká cena. Impossible Whopper stojí len
Predplaťte si TREND za najvýhodnejšiu cenu už od 1 € / týždeň
- Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
- Prémiový prístup na weby Mediálne, TRENDreality a ENJOY
- Menej reklamy na TREND.sk
Máte už predplatné?