Vedci však teraz prišli s novými závermi, podľa ktorých konzumácia pokrmov bohatých na tieto látky nie je prospešná pre kardiovaskulárny systém tak, ako sa to propaguje.

Okrem lososa sa omega-3 mastné kyseliny nachádzajú v sardinkách, pstruhoch či tuniakoch. Zároveň sa pridávajú do ďalších potravín, akými sú margaríny, cereálie a cestoviny. Na trhu sú aj špeciálne vajcia s vyšším obsahom mastných kyselín, ktoré sa do nich mali dostať úpravou stravy nosníc.

Analýzou 72 v minulosti vykonaných štúdií na 600-tisíc pacientoch z osemnástich krajín dospeli vedci k zisteniu, že správnosť národných zdravotníckych smerníc, ktoré tieto tuky odporúčajú konzumovať zo zdravotných dôvodov, je otázna, informuje agentúra Bloomberg.

Závery údajne nie sú také, aby sa dalo tvrdiť, že pomáhajú predchádzať srdcovo-cievnym ochoreniam. To odporúča napríklad Americká kardiologická asociácia. 

Asociácia momentálne odporúča ľuďom konzumovať dve porcie tučných rýb týždenne. Zároveň odporúča, aby päť až desať percent celého kalorického príjmu konzumenta pochádzalo z polonenasýtených zdrojov. Takéto tuky by tak mali nahradiť tie nasýtené, ktoré sa nachádzajú v mäse či plnotučných mliečnych výrobkoch.

Štúdia publikovaná v odbornom lekárskom časopise Annals of Internal Medicine upozorňuje, že zatiaľ čo podľa starších záverov vedcov rybí olej prispieva k zníženiu hladiny nezdravých tukov v krvi, krvného tlaku a rizika druhého infarktu, výskum posledných rokov tieto závery nepotvrdil. Je tak otázne, do akej miery sú v skutočnosti polonenasýtené mastné kyseliny pre srdce prospešné.

V jednej z posledných štúdií z roku 2012 sa zistilo, že užívanie rybieho oleja po operácii srdca neprispelo k zlepšeniu nepravidelného srdečného tepu, ktorý môže spôsobiť krvné zrazeniny a mŕtvice.

Proti prospešnosti oleja bohatého na omega-3 mastné kyseliny sa v tom istom roku vyslovil aj prehľad dvoch desiatok štúdií uverejnených v priebehu 24 rokov v časopise Journal of American Medical Association. Záverom bolo, že doplnky stravy z rybieho oleja nemali vplyv na zníženie rizika mnohých chorôb, vrátane srdcových infarktov či mŕtvic a smrti.

V rovnakom časopise vyšla o dva roky skôr aj štúdia, ktorá spochybnila účinnosť rybieho oleja v boji proti opakujúcim sa atriálnym fibriláciám.

"Súčasné smernice by mali odrážať najnovšie fakty, ktoré ukazujú, že ich zjavný prínos pre zníženie koronárneho rizika je potenciálne nízky," vysvetlil pre Bloomberg hlavný autor štúdie a kardiovaskulárny epidemiológ na katedre verejného zdravia a primárnej starostlivosti na univerzite v Cambridge Rajiv Chowdhury.

Rozdiely v záveroch starších a novších štúdií môžu podľa odborníkov vychádzať z toho, že súčasná medicína je v liečbe srdcovocievnych ochorení omnoho agresívnejšia a úspešnejšia ako pred rokmi. Silné lieky znižujú cholesterol či vysoký krvný tlak a účinok zdravých tukov je tak neefektívny. Vedci však teraz budú musieť podrobne preskúmať, prečo takéto odchýlky vznikli.