Od 80. rokov minulého storočia je známa súvislosť alkoholu s rakovinou. Alkohol bol Medzinárodnou agentúrou pre výskum rakoviny
klasifikovaný ako karcinogén skupiny 1 – čo znamená, že ide o látku, o ktorej je známe, že spôsobuje rakovinu.
Po celé desaťročia sa však hovorilo, že mierne pitie pomáha predchádzať infarktu a mŕtvici. Rastúci výskum však spája pitie, aj v rámci odporúčaných limitov, s rôznymi typmi rakoviny. Novšie vedecké štúdie totiž kritizovali metodológiu predchádzajúcich štúdií a spochybnili predošlý názor.
Svetová zdravotnícka organizácia vydala v roku 2022 usmernenie, podľa ktorého neexistuje bezpečné množstvo konzumácie alkoholu, ktoré by neovplyvňovalo zdravie.
Vo vyhlásení v lekárskom časopise The Lancet Public Health agentúra uviedla, že najnovšie údaje naznačujú, že polovica všetkých druhov rakoviny, ktoré možno pripísať alkoholu, bola spôsobená miernym pitím. To je ekvivalent menej ako jeden a pol litra vína, tri a pol litra piva alebo 450 ml liehovín týždenne.
Tento názor v piatok potvrdil aj americký hlavný hygienik Vivek Murthy, keď vyzval Kongres na zavedenie nových výstražných etikiet na alkoholických nápojoch upozorňujúcich na riziko vzniku rakoviny, podobne ako pri tabakových výrobkoch.
Alkohol je v Spojených štátoch treťou najčastejšou odvrátiteľnou príčinou rakoviny hneď po fajčení a obezite. A. Murthy povedal, že dôkazy o spojitosti medzi alkoholom a rakovinou sa časom posilnili a že u niektorých druhov rakoviny, ako sú rakovina prsníka, úst a hrdla, sa riziko začína zvyšovať, keď ľudia pijú aj jeden nápoj denne.
„Mnoho ľudí predpokladá, že pokiaľ pijú na hranici alebo pod hranicou súčasných smerníc – jeden nápoj pre ženy a dva pre mužov – neexistuje žiadne riziko pre ich zdravie,“ povedal A. Murthy v rozhovore. „Údaje to ale nepotvrdzujú.“
V správe hlavného hygienika sa uvádza, že vyššia konzumácia zvyšuje riziká a pitie dvoch nápojov denne by malo za následok asi päť ďalších rakovín žien zo sto žien a tri u mužov zo sto mužov v populácii. U mužov sa absolútne riziko vzniku rakoviny súvisiacej s alkoholom zvyšuje z približne 10 percent na 13 percent.
Vedecká teória hovorí, že v tele sa alkohol rozkladá na acetaldehyd, metabolit, ktorý sa viaže na DNA a poškodzuje ju. V novej bunke tak môže vzniknúť nekontrolovateľný rast a vytvoriť zhubný nádor. Alkohol vytvára oxidačný stres, čo zvyšuje riziko minimálne siedmich druhov rakovín.
Okrem poškodenia DNA alkohol zvyšuje zápal a spôsobuje zmenu hladín hormónov, ako je estrogén. Môže tiež uľahčiť vstrebávanie iných karcinogénov, ako je tabakový dym. Aj preto americký hlavný hygienik odporúča, aby na fľašiach s alkoholom boli uvedené riziká.
Je otázne, či jeho návrh prejde v Kongrese ovládanom republikánmi. Šanca tu je, keďže Donald J. Trump nepije alkohol a jeho voľba ministra zdravotníctva Robert F. Kennedy Jr. sa pred desiatkami rokov zriekol alkoholu aj drog.
V Európskej únii sú momentálne iba tri krajiny, ktoré si vyžadujú na nápojoch upozornenie na riziká, aj to iba špecifické. To sa však zmení od roku 2026, kedy Írsko zavedie na alkoholické nápoje upozornenie, že existuje „priama súvislosť medzi alkoholom a smrteľnými rakovinami“.