Poprední francúzski kuchári a ďalší zástupcovia gastronomického odvetvia protestujú proti novému migračnému zákonu, ktorý oproti pôvodným plánom neuľahčuje integráciu pracujúcich cudzincov bez povolenia na pobyt. „Naše kuchyne musia zostať miestami otvorenými svetu, zdieľaniu a pohostinnosti,“ uvádza sa v zverejnenej výzve. V gastronómii je zamestnaných mnoho cudzincov a zároveň ide o sektor, kde je 200-tisíc pracovných miest neobsadených.
„Potrebujeme migrantov, ktorí sa zaujímajú o našu prácu, o brandžu, ktorá môže a musí vyškoliť, zamestnať a ďalej rozvíjať desiatky tisíc ľudí,“ uviedlo okolo 200 zástupcov francúzskeho gastronomického sektora. Dodali, že talent, chuť učiť sa a odvaha sú pre nich dôležitejšie ako národnosť, pôvod alebo právne postavenie. Odmietajú preto nový migračný zákon v jeho terajšej podobe a požadujú skutočnú integračnú politiku.
Migračný zákon podľa pôvodného návrhu prezidenta Emmanuela Macrona mal ľuďom bez povolenia na pobyt, ktorí pracujú v odvetviach s nedostatkom pracovných síl, uľahčiť cestu k legálnemu pobytu vo Francúzsku. Avšak na nátlak opozičných republikánov, na ktorých hlasy boli Macronovi centristi pri schvaľovaní zákona odkázaní, majú byť tieto uľahčenia možné len v obmedzenej miere, uviedla DPA.
Zákon však ešte nevstúpil do platnosti, pretože si vláda nebola istá, či vo viacerých bodoch nie je v rozpore s ústavou. Preto ho dala na posúdenie ústavnej rade, ktorá má svoje rozhodnutie oznámiť 25. januára. Cez budúci víkend sa po celom Francúzsku proti zákonu chystajú protesty.