Klimatické zmeny ovplyvnia v budúcnosti ceny potravín podstatne viac, ako sa očakávalo. Vo svojej správe „Extrémne počasie, extrémne ceny“ na to upozorňuje medzinárodná charitatívna organizácia Oxfam, ktorá sa zameriava na odstránenie chudoby a nespravodlivosti vo svete. Rast cien potravín bude zdrvujúci najmä pre najchudobnejšie časti sveta, kde ľudia míňajú až 75 percent svojich príjmov na jedlo. Dotkne sa však aj bohatých ekonomík, najmenej majetní Briti už v súčasnosti prejedia polovicu svojich financií.

Správa sa zaoberá najmä dlhodobými zmenami klímy, ktoré spôsobuje globálne otepľovanie a dopad následných povodní a sucha na produkciu a cenu potravín. Predchádzajúci výskum v tejto oblasti kládol dôraz predovšetkým na postupné otepľovanie planéty a s ním súvisiace javy, ako je napríklad zmena zrážkovej činnosti. Nevšímal si však čoraz častejšie extrémne prejavy počasia.

Oxfam skúmal vplyv týchto poveternostných zmien na ceny potravín v roku 2030. Dospel k záveru, že  napríklad Spojené štáty sa budú boriť s ešte horšími suchami, aké zasiahli väčšinu krajiny v tomto roku. Sucho prepisovalo 60-ročné rekordy, čo malo negatívny vplyv na kvalitu a produkciu poľnohospodárskych plodín. Alarmujúci je najmä dopad zlej úrody v Severnej Amerike na vývoz pšenice a kukurice. Jej cena by sa aj podľa konzervatívnych odhadov mala v priebehu 20 rokov vyšplhať o 140 percent a mala by byť vyššia ako priemerná cena potravín v roku 2030. Tá podľa odhadu narastie oproti dnešnej dvojnásobne.

Vplyv extrémneho počasia na ceny potravín v roku 2030 podľa organizácie Oxfam:

Záplavy a suchá prinesú hladomor

Zdroj: Oxfam

„Rastúce teploty a zmeny v zrážkovej činnosti spôsobujú už dnes zníženie produkcie plodín a následne rast ich cien. Extrémne výkyvy počasia, akými sú napríklad tohtoročné suchá v USA, však ohrozujú celú úrodu a môžu dramaticky zvýšiť cenu potravín. Pocítime to všetci, no najtvrdšie to zasiahne tých najchudobnejších,“ varuje Tim Gore, poradca pre klimatické zmeny z Oxfamu.

Dodáva, že ak sa svet nerozhýbe, čakajú ho drastické dôsledky nečinnosti v klimatickej oblasti. „Zvyšujúci sa objem skleníkových plynov a ich vplyv na extrémy v počasí v USA či v iných kútoch sveta naznačuje, aká budúcnosť nás čaká. Teplota na planéte vzrastie v tomto storočí o 2,5 až 5 stupňov Celzia. Je načase tomu čeliť a uvedomiť si, aký to bude mať dopad na milióny hladujúcich a podvyživených ĺudí,“ tvrdí.

Štúdia Oxfamu prichádza v čase, keď sa očakáva zverejnenie správy Organizácie OSN pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO) o dopadoch sucha na americkom Stredozápade a v Rusku na celosvetové ceny potravín. Kukurica a sója už totiž prepisujú rekordné ceny a FAO vyzýva svetových lídrov, aby sa urýchlenými krokmi pokúsili odvrátiť blížiacu sa katastrofu. Organizácia odhaduje, že napríklad suchá v rokoch 2007 a 2008 mali na svedomí osempercentný nárast počtu podvyživených ľudí na africkom kontinente.

„Náhly cenový nárast môže mať podstatne horší vplyv na postihnutých ľudí ako dlhodobé postupné zdražovanie, ktorému sa dá prispôsobiť. Napriek tomu, že zdraženie obilia môže byť krátkodobé, jeho dôsledky je cítiť po celé generácie,“ tvrdí vo svojej správe Oxfam.

Záplavy a suchá prinesú hladomor

Zdroj: SITA/AP

Extrémne suchá spôsobili rekordné ceny kukurice.

Foto - oxfam.org, SITA/AP