Za výrazne rýchlejšie tempo zvyšovania cien v Rakúsku v porovnaní s Nemeckom aj priemerom eurozóny zodpovedá najmä gastronómia. Vyhlásil to riaditeľ viedenského Inštitútu pre pokročilé štúdie (IHS) Klaus Neusser. Ceny v odvetví tlačia nahor pomerne dobre fungujúci turizmus, slabšia ponuka reštaurácií súvisiaca s nedostatkom personálu, ako aj klesajúci počet gastroprevádzok na vidieku, spresnil Neusser.
Medziročná marcová inflácia v Rakúsku podľa predbežných údajov dosiahla 9,1 percenta. V Nemecku to bolo 7,4 percenta a priemer eurozóny sa pohyboval na úrovni 6,9 percenta.
V porovnaní s Nemeckom sa v Rakúsku výraznejšie posilnili aj ceny nábytku alebo nových automobilov, poznamenal šéf IHS. Reguláciu cien ako nástroj na utlmenie inflácie nepovažuje za vhodnú. Oveľa lepšie je podporiť hospodársku súťaž tak, aby ceny vytváral trh, uzavrel Neusser.