Začínajúca spoločnosť vyrábajúca syry mozzarella a ricotta bez kráv získala rekordnú finančnú sumu od investorov, ktorí chcú využiť rast trhu s ekologickými alternatívami mliečnych výrobkov. Spoločnosť Forno dostala 50 miliónov dolárov, čo je v Európe rekordná suma pre potravinársky technologický podnik, uviedla agentúra Bloomberg. Firma peniaze využije na rozšírenie sortimentu o vyzreté a zrejúce syry, ako je čedar a švajčiarsky tvrdý syr Gruyère. Rozšíri si rovnako technológiu presnej fermentácie.

Vplyv na globálne otepľovanie

„Hovoríme o produkte, ktorý musí ísť na masový trh alebo sa musí vyrábať vo veľkom objeme, takže teraz pracujeme na rozšírení," uviedol spoluzakladateľ a výkonný riaditeľ firmy Raffael Wohlgensinger. „Chceme rozšíriť naše zameranie a skutočne uistiť, že sme schopní pokryť takmer všetky typy syrov, ktoré si dokážete predstaviť."

Mlieko
Neprehliadnite

Zemiakové mlieko s minimálnou uhlíkovou stopou, švédsky startup prichádza s jedinečným nápadom

Investori vkladajú peniaze do novej generácie začínajúcich firiem, ktoré sa snažia napodobniť pôžitok z konzumácie syra bez toho, aby chov hospodárskych zvierat mal vplyv na globálne otepľovanie. V posledných týždňoch si peniaze zaistila napríklad americká spoločnosť Miyoko 's Creamery alebo švédska Stockeld Dreamer. Väčšie firmy, ako napríklad Oatly, potom vidí túto oblasť ako novú príležitosť na rozšírenie produktov.

Chuť skutočných syrov

Spoločnosť Forno bola predtým známa ako Legendairy Foods GmbH. Jej cieľom je okopírovať pri svojich produktoch rovnakú chuť a štruktúru, akú majú skutočné syry. Jej technológia presnej fermentácie využíva mikróby, ktoré vytvárajú proteíny. Tie sú potom základom syrov.

„Naše produkty obsahujú skutočné mliečne bielkoviny, nezískavame ich však od kráv," uviedla spoluzakladateľka a vedecká riaditeľka firmy Britta Winterbergová. „Získavame ich od našich mikroorganizmov."

potraviny
Neprehliadnite

Ceny potravín idú nahor. Dôvodom sú chýbajúci gastro pracovníci skoro v každom článku reťazca

Spoločnosť sa zameriava na trhy, kde môže najskôr získať schválenie od regulačných úradov. Patrí medzi ne Singapur, nasledovať má Izrael, Blízky východ a nakoniec Európa. Pretože výrobky nebudú obsahovať laktózu, budú atraktívne najmä pre ázijský trh, kde sa častejšie objavuje neznášanlivosť na laktózu, dodal Wohlgensinger.