V roku 2022 sa v Európskej únii vyplytvalo zhruba 132 kilogramov potravín na obyvateľa. Vyplýva to z údajov, ktoré zverejnil Štatistický úrad a Eurostat. Na Českú republiku pripadlo 101 kilogramov a na Slovensko 106 kilogramov na obyvateľa. Celkovo sa v únii vyplytvalo 59,2 milióna ton potravín, čo zahŕňa jedlé aj nejedlé časti.
Odpad z domácností tvoril 54 percent všetkého potravinového odpadu. To je ekvivalent 72 kilogramov na obyvateľa.
Zvyšných 46 percent potom tvoril odpad pochádzajúci z potravinového reťazca. Z toho 19 percent pripadá na výrobu potravinárskych výrobkov a nápojov (25 kg na obyvateľa), 11 percent na reštaurácie a stravovacie služby (15 kg na obyvateľa), osem percent na maloobchod a ostatnú distribúciu potravín (11 kg na obyvateľa) a osem percent na prvovýrobu.
Najviac sa potravinami plytvalo na Cypre, kde na jedného obyvateľa pripadlo 294 kilogramov. Druhé bolo Dánsko s 254 kilogramami na obyvateľa. Naopak, najmenej pripadá na Slovinsko, kde to bolo 71 kilogramov, a potom na Chorvátsko so 72 kilogramami vyplytvaných potravín na každého obyvateľa. Údaje za Litvu, Grécko a Španielsko neboli k dispozícii.