Cech vinohradníkov a vinárov Slovenska upozornil, že súčasný predaj slovenského vína dosahuje najnižšie hodnoty za poslednú dekádu. Spotrebiteľov preto vyzvali, aby na vianočné sviatky uprednostnili kúpu slovenských vín pred zahraničnými a pomohli tak prežiť slovenským vinohradníkom a vinárom. Od pondelka prichádza cech s vlastným označovaním pôvodu vín svojich členov #PoctiveSlovenske.

,,V týchto dňoch sa rozhoduje o budúcnosti vinohradníctva a vinárstva na Slovensku. Pre budúce prežitie vinohradníctva na Slovensku je kľúčové nákupné správanie sa slovenských spotrebiteľov a ich návyky," uviedol cech. ,,Pravidelnou kúpou slovenských vín a ich uprednostnením pred zahraničnými nielen počas sviatkov, pomôžu spotrebitelia zachovať rodiace vinohrady, ktorých každoročne ubúda, znížiť environmentálnu stopu vinohradníctva a posilniť odolnosť slovenského vinohradníckeho sektora voči krízam," dodali vinohradníci a vinári.

Na snímke minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Ján Mičovský (OĽANO) počas tlačovej konferencie k riešeniu pre udržanie slovenského vinohradníctva a podpore vinárov na Slovensku vo vinohradoch neďaleko obce Doľany 26. novembra 2020. FOTO TASR - Jaroslav Novák
Neprehliadnite

Slovenskí vinohradníci a vinári si zaslúžia lepšie podmienky, tvrdí Mičovský

Označenie #PoctiveSlovenske podľa cechu garantuje, že víno s týmto označením pochádza z hrozna vypestovaného a spracovaného na Slovensku, má najnižšiu uhlíkovú a environmentálnu stopu a prispieva tak k dosiahnutiu klimatickej neutrality. Vína s týmto označením zároveň podporujú udržateľnú výrobu vína, zachovanie kultúrneho dedičstva, vínny turizmus a potravinovú sebestačnosť Slovenska. ,,Súčasnú krízu chápeme aj ako príležitosť a možnosť ukázať, že kvalitné, zdravé a udržateľné vína a potraviny máme aj na Slovensku. Pokiaľ chceme piť cenovo dostupné, zdravé a kvalitné vína, najrýchlejšia cesta začína kúpou slovenských produktov," dodali vinári a vinohradníci.