Zdravotné prínosy čaju sú dobre známe, no vedci teraz objavili ďalší dôvod, prečo ho zaradiť do každodenného režimu. Čajové lístky dokážu filtrovať vodu a odstraňovať z nej ťažké kovy, ako je olovo.
Vedci zo Spojených štátov testovali rôzne druhy čaju – zelený, čierny, oolong, biely, harmančekový a rooibos – v bežných podmienkach lúhovania, pričom voda obsahovala známe množstvá olova a ďalších kovov, ako sú chróm, meď, zinok a kadmium. Vystavenie olovu môže viesť k chronickým zdravotným problémom a pri vysokých dávkach môže spôsobiť poškodenie mozgu a obličiek, uvádza Euronews.

Číslo jeden na každom tanieri. Vedci potvrdili, že tento všeliek znižuje aj riziko rakoviny
Po zaliatí čaju vodou s teplotou 85 stupňov Celzia vedci skúmali, koľko kovov sa absorbovalo v rôznych časových intervaloch. Výsledky publikované v časopise ACS Food Science & Technology ukázali, že bežná šálka čaju môže odstrániť približne 15 percent olova z pitnej vody.
„Čajové lístky majú veľkú aktívnu povrchovú plochu, čo je užitočná vlastnosť adsorpčného materiálu. Tá im zároveň umožňuje rýchlo uvoľňovať aromatické zlúčeniny do vody,“ uviedol hlavný autor štúdie Benjamin Shindel, ktorý bol v čase výskumu doktorandom na Northwestern University v USA.

Ultraspracované potraviny škodia. Tri najhoršie z nich by odborníci na výživu nikdy nekúpili
Zdôraznil aj praktickosť tohto procesu, keďže čaj je najviac konzumovaným nápojom na svete. V roku 2022 sa ho vypilo približne 6,5 milióna ton. „S čajom ľudia nemusia robiť nič navyše. Stačí dať lístky do vody, nechať ich lúhovať a prirodzene odstránia kovy,“ dodal B. Shindel.
Dlhší čas lúhovania bol spojený s vyššou redukciou olova. „Akýkoľvek čaj, ktorý sa lúhuje dlhšie alebo má väčšiu povrchovú plochu, dokáže efektívnejšie odstraňovať ťažké kovy,“ vysvetlil B. Shindel. „Ak čaj lúhujete dlhšie alebo dokonca cez noc – ako je to pri ľadovom čaji – odstráni väčšinu kovov alebo možno aj všetky,“ dodal.
Ďalšie dôležité správy
