Nové vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva ÚVZ upravujú činnosť prevádzok a organizáciu hromadných podujatí. „Upozorňujeme, že epidemiologická situácia na Slovensku je stále veľmi krehká a nestabilná a COVID-19 sa šíri komunitne. Prosíme preto obyvateľov, aby sa zamysleli nad každou osobnou návštevou povolenej prevádzky,“ zdôraznila hovorkyňa ÚVZ Daša Račková.
Len v režime OP môžu od 10. decembra fungovať:
· Prevádzky fitness (od 5:00 do 22:00)
· Autoškoly
· Kaderníctva, holičstvá, prevádzky manikúr alebo pedikúr (od 5:00 do 22:00)
· Lanovky, vleky
Len v režime OP môžu od 25. decembra fungovať:
· Hotely a podobné služby krátkodobého ubytovania, pričom pre svojich ubytovaných hostí môžu mať otvorené aj reštaurácie a wellness, ktoré sú ich súčasťou
· Do hotelov a podobných ubytovacích zariadení musia mať osoby v režime OP navyše potrebný negatívny výsledok testu (opísané nižšie v texte)
Podmienky pre otvorené prevádzky:
· umožniť vstup a pobyt v priestoroch len za podmienky prekrytých dýchacích ciest respirátorom
· aplikovať dezinfekciu na ruky alebo poskytnúť jednorazové rukavice
· zabezpečenie dvojmetrových odstupov v radoch, to neplatí pre osoby zo spoločnej domácnosti alebo osoby s ťažkým zdravotným postihnutím a ich asistentov
· časté vetranie, pravidelná dezinfekcia dotykových plôch prostriedkami s virucídnym účinkom, vystavenie oznamov o povinnosti dodržiavať opatrenia podľa vyhlášky a oznamov o príslušnom režime
Kapacitné obmedzenia:
· 1 osoba na 25 štvorcových metrov
· ak má prevádzka menej ako 25 m2, môže v nej byť v jednom čase len jeden zákazník
· kapacitné obmedzenia sa nevzťahujú na závodné, školské a podobné jedálne definované vo vyhláške, taxislužby, vleky
Taxislužby
· obmedzená kapacita prepravovaných osôb na najviac dvoch zákazníkov vo vozidle (neplatí pre osoby, ktoré žijú v spoločnej domácnosti)
· po každom zákazníkovi treba vykonať dezinfekciu prostriedkom s virucídnym účinkom
Obchodné domy:
· Musia byť uzavreté detské kútiky a sedacie sekcie.
· Platí zákaz konzumácie jedál a nápojov v priestoroch obchodných domov, vrátane foodcourtov. Zákazníci si môžu jedlo kúpiť v prevádzkach verejného stravovania iba zabalené pre odber so sebou.
· Povinnosť vybaviť hygienické zariadenia tekutým mydlom a papierovými utierkami, dezinfekcia zariadení každú hodinu
Prevádzky zariadení starostlivosti o ľudské telo:
· otvorené môžu byť len kaderníctva, holičstvá, manikúra a pedikúra
· len pre OP
· po každom zákazníkovi treba vykonať dezinfekciu prostriedkom s virucídnym účinkom
Autoškoly, školiace strediská inštruktorov:
· otvorené len pre OP
· po každom výcviku dezinfikovať interiér trenažéru
· pri výcviku na motorky musí mať každý účastník vlastnú prilbu a ostatné ochranné pomôcky
· počas teoretickej výučby a skúšok zabezpečiť dvojmetrové rozostupy frekventantov, uvedené sa nevzťahuje na inštruktora, lektora a skúšobného komisára
· kapacita miestnosti je stanovená na 1 osobu na 25 štvorcových metrov; ak má miestnosť menej ako 250 štvorcových metrov, maximálny počet účastníkov je 30
· pri jazdách a záverečných praktických skúškach môže byť vo vozidle len jeden účastník kurzu, inštruktor, resp. skúšobný komisár
Hotely a podobné služby krátkodobého ubytovania
· Môžu fungovať v režime OTP iba pre účely krátkodobého ubytovania súvisiace s výkonom práce alebo podnikania či inej obdobnej činnosti a tiež pre účely ubytovania súvisiace s návštevou zdravotníckeho zariadenia
· Od 25. decembra môžu hotely poskytovať služby aj pre iné účely, avšak len v režime OP, pričom sa návštevníci musia navyše preukázať negatívnym výsledkom testu na COVID 19:
o Rt-PCR alebo LAMP nie starší ako 72 hodín alebo
o Antigénový test nie starší ako 48 hodín alebo
o Nazálny antigénový test vykonaný priamo na mieste
· Pre hotely a podobné služby krátkodobého ubytovania platí obmedzenie kapacity na 75%
· Zvýšená frekvencia upratovania, čistenia a dezinfekcie dotykových plôch prostriedkami s virucídnym účinkom, vybavenie hygienických zariadení tekutým mydlom a papierovými utierkami
· Na služby dlhodobého a karanténneho ubytovania sa tieto obmedzenia nevzťahujú
· Reštaurácie a wellness, ktoré sú súčasťou hotelov, musia postupovať podľa pravidiel uvedených vo vyhláškach. Znamená to, že napríklad hotelové reštaurácie môžu vo svojich priestoroch poskytovať jedlo pre ubytovaných návštevníkov, nie však organizovať oslavy a iné podujatia.
Lanovky a vleky:
· len v režime OP
· maximálna kapacita uzavretých kabínkových lanoviek 25 %
· iné lanovky a vleky bez kapacitných obmedzení, ale za dodržania ostatných platných protiepidemických opatrení (napr. pri státí v rade alebo pri použití otvorenej lanovky prekryté horné dýchacie cesty vo vzdialenosti menšej než dva metre od iných osôb, dodržanie odstupu a pod.)
Fitness centrá:
· len v režime OP
· maximálna kapacita 1 osoba na 25 štvorcových metrov alebo najviac 30 ľudí
· viesť zoznam návštevníkov prevádzky
Wellness v ubytovacích zariadeniach
· maximálna kapacita 1 osoba na 25 štvorcových metrov alebo najviac 30 ľudí.