Ako ľudia starnú, ich telá prechádzajú zmenami. Majú tendenciu strácať svalovú hmotu a naberať tuk v oblasti brucha, čo môže byť predzvesťou viacerých zdravotných problémov vrátane cukrovky či kardiovaskulárnych ochorení.

Redukcia kalórií a jedálniček inšpirovaný kuchyňou stredomorských krajín však môže najmä starším ľuďom pomôcť predísť týmto zmenám. Podľa Business Insideru to vyplynulo zo štúdie zverejnenej v akademickom žurnále JAMA Network Open.

Výskum odhalil, že účastníci vo veku od 55 do 75 rokov trpiaci nadváhou alebo obezitou strácali v období troch rokov viac telesného tuku a menej svalovej hmoty, ak konzumovali stredomorskú stravu pri 30-percentnej redukcii kalórií a pravidelne cvičili aspoň šesť dní v týždni. Okrem toho obmedzili konzumáciu spracovaných masových výrobkov, masla, margarínu, smotany, sladených nápojov, výrobkov s pridaným cukrom, sušienok a chleba.

Ich stavba tela sa najviac zmenila v prvom roku, ale väčšinu pozorovaných zmien sa im podarilo udržať počas troch rokov. Okrem lepšieho pomeru medzi tukom a svalmi došlo u účastníkov k zredukovaniu viscerálneho tuku, ktorý sa nachádza pod brušnými svalmi a obaľuje orgány v bruchu. Zvýšený podiel viscerálneho tuku je zo zdravotného hľadiska nebezpečný, pretože môže viesť k ochoreniam srdca, mŕtvici či rozvinutiu cukrovky.

Autori výskumu uviedli, že až ďalšie štúdie ukážu, či budú mať pozorované zmeny dlhodobý vplyv na zdravie účastníkov a či by dosiahli rovnaké výsledky aj v prípade mladšej alebo zdravšej populácie.

Ďalšie dôležité správy

Ilustračná fotka
Neprehliadnite

Jedlý hmyz či exotické rastliny. Aj takto vyzerá budúcnosť potravinovej bezpečnosti