Škótsku whisky si už čoskoro bude možné v Spojených štátoch kúpiť v obale typickom skôr pre pivo: v plechovke. Znalci whisky sa pohoršujú, pretože výnimočný nápoj, ktorého cena obvykle zodpovedá vysokej kvalite, bude v obyčajnom a lacnom obale, upozornil portál The Huffington Post.

S nápadom na tento neobvyklý spôsob plnenia prišla firma Scottisch Spirits Imports, Inc. so sídlom na Floride. „Väčšina značiek sa podáva v rovnakom druhu sklenených nádob, mať niečo tak odlišného, to vzbudzuje zvedavosť,“ uviedol Ken Rubenfeld, prevádzkový riaditeľ spoločnosti.

Každá plechovka bude podľa K. Rubenfelda obsahovať 300 mililitrov jednosladovej škótskej destilovanej whisky, ktorá zreje tri roky v dubových sudoch v Škótsku. Firma by chcela svoje výrobky umiestniť do všetkých väčších amerických obchodov k 1. februáru. Jedna plechovka by mala stáť päť dolárov.

Netypický spôsob balenia whisky podľa spoločnosti privítajú ľudia na cestách, pri bazénoch, na športových udalostiach alebo na večierkoch. Plechovky sa budú predávať nielen pre svoju kuriozitu, ale kvôli praktickosti, usudzuje K. Rubenfeld. „Je jednoduchšie priniesť balenie so šiestimi kusmi nápoja než fľašu škótskej,“ tvrdí.

Použitie plechoviek na tento druh nápojov je sporný. Nie nevyhnutne kvôli kvalite, ktorá zrejme chuť neovplyvní, ale napríklad kvôli množstvu. „Otázkou je, či niekto vypije 300 mililitrov whisky v priebehu jedného večera,“ pýta sa Lew Bryson, šéfeditor časopisu Whisky Advocate Magazine.

K. Rubenfeld však trvá na tom, že takéto veľké množstvo nepovedie k prílišnej konzumácii nápoja, pretože konzumenti dobre vedia, že škótska sa pije len po malých množstvách.

Krátko po uvedení na americký trh by spoločnosť Scottish Spirits chcela vyvinúť obal, ktorý by bol znovu uzavierateľný. Zatiaľ však takýto spôsob nevynašli, uviedla spoločnosť podľa portálu The Huffington Post. „Keby bol uzáver perfektný, možno by ľudia vypili polovicu plechovky s priateľmi a zvyšok uschovali,“ hovorí K. Rubenfeld.

Spoločnosť, ktorá dozerá na výrobu škótskej whisky, minulý rok ostro kritizovala Scottish Spirits za výrobu plechoviek whisky a tvrdila, že nemôže byť tak kvalitná ako pravá škótska. K. Rubenfeld však tvrdí, že spoločnosť dodržiava požiadavky a nariadenia stanovené Asociáciou pre škótsku whisky.

Hovorca asociácie Campbell Evans bezprostredne nevedel potvrdiť, že by spoločnosť získala certifikát na výrobu pravej škótskej whisky, pretože ešte nápoj nebol skúmaný. Podľa C. Evansa však balenie nie je problémom. „Nikde sa nepíše, že by sa pravá jednosladová škótska whisky nemohla predávať v plechovke,“ dodáva.

Podľa niektorých expertov je balenie do plechoviek čudné, dôležitá je ale hlavne kvalita obsahu. „Nemyslím si, že to má veľký zmysel, ale keď bude vynikajúca, rád si jednu plechovku otvorím a celú ju vypijem,“ vyhlásil Brad Danler, šéf newyorského whisky baru Char No. 4.

Ilustračné foto na titulke - Flickr.com